Margarete
Sastojci
Testo:
- 2 šolje mleka
- 1 kockica svežeg kvasca
- 3 kašičice šećera
- 1 šolja ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kg brašna
Ostalo:
- 150 gr margarina
- 1 žumance
- kačkavalj i susam
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i pustiti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
- Dodati zatim sve ostale sastojke, pa zamesiti lepo, glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Brašno dodavati malo po malo, jer količina može da varira, u zavisnosti koliku šolju koristite. Ja sam koristila klasičnu šolju od oko 200 ml.
- Ostaviti testo da naraste, pa ga premesiti i ostaviti da još jednom naraste.
- Naraslo testo rasklagijati na debljinu jednog prsta, pa čašom vaditi pogačice i ređati ih u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Na svakoj pogačici napraviti prstom ili varjačom udubljenje, pa u svako udubljenje staviti po kockicu kačkavalja.
- Pogačice okolo premazati umućenim žumancetom i posuti susamom, pa na svaku staviti po parče margarina.
- Peći na 180*C oko pola sata.
Napomene
Skoro nisam jela lepše i neobičnije pecivo od ovoga. Ne znam da li mu poseban ukus daje ona jedna kesica vanilin šećera, ili je nešto drugo u pitanju, ali ocena je deset.
Poslovica za danas:
-„Ne čini drugome što ne želiš da se tebi čini.“-
Lajkujte nas: