Limunčići
Sastojci
Testo:
- 500 gr brašna mekog
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 gr putera ili margarina
- 100 gr šećera kristal
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 ml mleka
- 2 žumanceta
- izrendana kora od dva limuna
Fil:
- 2 belanceta
- 200 gr mlevenog badema ili oraha
- 150 gr šećera
- izrendana kora od jednog limuna
Ostalo:
- žuta i zelena prehrambena boja
- malo kristal šećera
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Uviti u foliju i ostaviti u frižider na pola sata.
Fil:
- Umutiti penasto belanca sa šećerom. Dodati badem i rendanu koru limuna, pa sve dobro izmešati.
- Testo razvaljati oklagijom na debljinu 2-3 mm, pa čašom vaditi krugove.
- Na svaki krug staviti kašičicu fila, preklopiti i zalepiti krajeve.
- Vrhove dobijenih limunčića, sa obe strane, malo stegnuti prstima, da se dobije oblik limuna, pa ređati u pleh.
- Limunčiće peći na 180*C oko 20 minuta.
- U dva tanjira sipati po malo vode, pa u jedan tanjir dodati žutu boju, a u drugi zelenu, i dobro promešati. U treći tanjir sipati malo kristal šećera.
- Pečene limunčiće ostaviti da se ohlade.
- Kada su se ohladili, svaki limunčić potopiti u tanjir sa žutom bojom, okrenuti ga 2-3 puta, pa uvaljati u kristal šećer. Sada vrhove limunčića samo kratko umočiti u zelenu boju i ređati na tacnu za kolače.
Napomene
Ne zna se da li su ovi limunčići lepši za oko ili ukus. Možda se čini da ima malo više posla oko njih, ali i da ima, vredi svakog utrošenog truda i vremena.
Poslovica za danas:
-“ Počni! Započeto je pola dela.“-
Lajkujte nas: