Vasina torta
Sastojci
Kora:
- 8 celih jaja
- 8 kašika šećera kristal
- 8 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna mekog
Fil:
- 500 gr mlevenih oraha
- 250 ml mleka
- 20 kašika šećera kristal
- 100 gr čokolade
- 500 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 300 ml soka od pomorandže za natapanje kore
- 300 gr šlaga
Uputstvo
Kora:
- Odvojiti belanca od žumanaca.
- Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i nastaviti sa mućenjem, da se dobije lep, čvrst šaum.
- Sada dodavati žumanca, jedno po jedno, sve vreme muteći mikserom.
- Na kraju dodati orahe i brašno, pa polako varjačom, izmešati smesu, da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u pleh, dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje. Pleh može da bude i za nijansu veći.
- Koru peći na 200*C oko 15 minuta. Pečenu koru prebaciti na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
- Kada se kora ohladila, prebaciti je na plato i natopiti sokom od pomorandže.
Fil:
- U vanglicu sipati orahe i šećer, izmešati i ostaviti sa strane.
- U manju šerpicu sipati mleko i pustiti da provri. U vrelo mleko dodati čokoladu i mešati da se čokolada istopi, pa preliti preko mlevenih oraha, pomešanih sa šećerom. Dobro sve izmešati i ostaviti da se fil ohladi.
- Posebno umutiti puter, pa polako dodavati kašiku po kašiku fila, sve vreme muteći mikserom.
- Umućen fil ravnomerno rasporediti preko ispečene i natopljene korice.
- Umutiti šlag i premazati celu tortu. Ukrasiti po želji i ostaviti u frižider na 2 – 3 sata, da se torta dobro ohladi i stegne.
- Seći po potrebi i poslužiti.
Napomene
Ovo je Vasina torta po receptu moje drage ujne. Inače, ona sve pravi „iz glave“, svesku sa receptima mislim i da ne koristi. Imam ja još jedna recept za Vasinu tortu, i njega sam dobila od ujne, ali nju ću da pravim nekom drugom prilikom. Jedva čekam da ocenim koja je ukusnija.
Poslovica za danas:
-“ Ako smo mi braća, nisu nam kese sestre.“-
Lajkujte nas: