Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i nastaviti sa mućenjem, da se dobije lep, čvrst šaum.
Sada dodavati žumanca, jedno po jedno, sve vreme muteći mikserom.
Na kraju dodati orahe i brašno, pa polako varjačom, izmešati smesu, da se sastojci sjedine.
Smesu izručiti u pleh, dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje. Pleh može da bude i za nijansu veći.
Koru peći na 200*C oko 15 minuta. Pečenu koru prebaciti na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Kada se kora ohladila, prebaciti je na plato i natopiti sokom od pomorandže.
Fil:
U vanglicu sipati orahe i šećer, izmešati i ostaviti sa strane.
U manju šerpicu sipati mleko i pustiti da provri. U vrelo mleko dodati čokoladu i mešati da se čokolada istopi, pa preliti preko mlevenih oraha, pomešanih sa šećerom. Dobro sve izmešati i ostaviti da se fil ohladi.
Posebno umutiti puter, pa polako dodavati kašiku po kašiku fila, sve vreme muteći mikserom.
Umućen fil ravnomerno rasporediti preko ispečene i natopljene korice.
Umutiti šlag i premazati celu tortu. Ukrasiti po želji i ostaviti u frižider na 2 - 3 sata, da se torta dobro ohladi i stegne.
Seći po potrebi i poslužiti.
Napomene
Ovo je Vasina torta po receptu moje drage ujne. Inače, ona sve pravi "iz glave", svesku sa receptima mislim i da ne koristi. Imam ja još jedna recept za Vasinu tortu, i njega sam dobila od ujne, ali nju ću da pravim nekom drugom prilikom. Jedva čekam da ocenim koja je ukusnija.Poslovica za danas:-" Ako smo mi braća, nisu nam kese sestre."-