Jafa torta

Jafa torta

Ukupno vreme2 hrs 30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: jafa,torta,orasi,pečene,korice,dva,fila,čokolada,velika,izdašna

Sastojci

Kore:

  • 12 celih jaja
  • 12 kašika šećera kristal
  • 7 kašika mlevenih oraha
  • 5 kašika brašna mekog

Beli fil:

  • 1 litar mleka
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 250 gr putera ili margarina
  • 250 gr šećera u prahu

Crni fil:

  • 150 gr šećera kristal
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 125 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 450 gr jafa keksa

Uputstvo

Kore:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodavati žumanca, jedno po jedno, sve vreme muteći mikserom.
  • Na kraju dodati orahe i brašno, pa polako varjačom izmešati smesu, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći 4 korice, u plehu dimenzija 20 x 30 cm.

Beli fil:

  • U litar mleka skuvati puding na uobičajen način. Ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu, pa dodavati ohlađen puding, kašiku po kašiku, sve vreme muteći, dok se ne dobije lep kremast fil.

Crni fil:

  • Ušpinovati šećer sa malo vode, dodati mlevene orahe, čokoladu i puter i sve dobro izmiksati. Ostaviti da se ohladi.
  • Filovati na sledeći način: Preko kore premazati beli fil, poređati jafa keks, čokoladom na dole. Preko keksa ponovo beli fil, pa staviti drugu koru. Drugu koru nafilovati crnim filom, staviti treću koru, premazati je belim filom, složiti ponovo jafa keks, premazati ga belim filom i pokriti poslednjom korom.
  • Ostaviti malo od oba fila, pa crnim filom premazati tortu odozgo, a belim filom okolo torte. Posuti mlevenim orasima ili ukrasiti po želji.
  • Ostaviti tortu u frižider, da se lepo rashladi i sjedini. Seći po potrebi i poslužiti.
  • Torta je prilično visoka, što možete pretpostaviti, obzirom da idu četiri korice i dva reda keksa. Meni to ne smeta, a nije smetalo ni mojim gostima, ali ukoliko želite da torta bude malo tanja, slobodno koristite malo veći pleh za kore.

Napomene

Ovu tortu sam sada pravila, posle dobrih dvadeset godina. Znate kako to ide, jedno vreme je pravite stalno, pa kada shvatite da ste preterali, prestanete, a onda nepravedno padne u zaborav. Iskoristih priliku za Svete Trojice da je napravim, na opšte zadovoljstvo mnogih. Bas sam srećna što sam je oživela posle toliko godina. 
Poslovica za danas:
-“ Izazovi postoje da bi nas ojačali, a ne da bi nas pregazili.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here