Sarmice od zelja
Sastojci
Fil za sarmice:
- 1 kg mlevenog mesa po izboru
- 2 veće glavice crnog luka
- 3-4 šargarepe
- 50 ml ulja
- 1 šolja pirinča
- so, začin, biber i aleva paprika
Ostalo:
- 4 veze zelja malo većih liski
- 50 ml ulja
- 1 kašika brašna mekog
- 1 kašičica aleve paprike
- so i začin
Uputstvo
- Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati na krupno. Ovo možete uraditi u električnom secku, mnogo je brže i jednostavnije.
- U šerpu sipati ulje, dodati luk i šargarepu, poklopiti i dinstati desetak minuta.
- U izdinstan luk, dodati mleveno meso, izmešati i nastaviti sa prženjem. Kada je meso izdinstano, dodati opran pirinač i začine. Sve dobro izmešati i ostaviti da se fil malo prohladi.
- Zelje oprati, pa oštrim nožićem, sa zadnje strane liske, skinuti zadebljani deo korena.
- U veću šerpu sipati vodu, dodati malo soli i staviti da provri. Liske zelja provlačiti kroz vrelu vodu i ređati ih na neki plato. Veoma je važno da liske samo provlačite, jer ako se previše potope u vodu, raspašće se.
- Sada uzimati po jednu lisku, pri kraju liske staviti kašiku fila, preklopiti fil liskama, sa leve i desne strane, pa savijati u sarmu. Ukoliko su liske zelja manje, koristite dve liske, da dobijete na širini.
- Savijene sarme ređati u širu šerpu ili veću vatrostalnu činiju.
- Kada su sve sarme savijene, spremiti zapršku na uobičajen način.
- Na ulju ispržiti kašiku brašna, dodati malo aleve parike, propržiti i naliti litrom vode. Dodati so i začin po ukusu pa pustiti da provri.
- Provrelom smesom naliti sarmice, da ogreznu. Ukoliko je potrebno, doliti još vode u šerpu.
- Rernu zagrejati na 200 *C, ubaciti sarmice i krčkati oko sat vremena.
- Gotove sarmice poslužiti uz kiselo mleko.
Napomene
E ovo je za mene jelo broj jedan. Nema dalje. Što se mene tiče, nisu loše ni sarmice od rena, ali zelje je zelje. Napravite i uživajte.
Poslovica za danas:
-“ Rane se izleče, ali ne i zle reči.“-
Lajkujte nas: