Gabon torta

Gabon torta

Ukupno vreme2 hrs 30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: torta,lešnici,orasi,čokolada,rođendanska,korice,pečene,fil,na pari

Sastojci

Fil:

  • 21 žumance
  • 200 gr šećera kristal
  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 375 gr putera ili margarina
  • 200 gr šlaga
  • mleko za šlag

Kore:

  • 21 belance
  • 21 kašika šećera kristal
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 6 kašika fila

Uputstvo

Fil:

  • Za ovu tortu, jako je važno da prvo skuvate i umutite fil, jer se on dodaje u smesu za korice.
  • Dakle, umutiti dobro žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane penasta i svetla. Ovako umućena žumanca skuvati na pari. Pred kraj kuvanja, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati još malo, dok se čokolada ne istopi. Skuvan fil ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti puter ili margarin, dodati ohlađen fil i dobro mikserom umutiti. Umućen fil ostaviti sa strane.

Kore:

  • Kore je najbolje mutiti jednu po jednu. Dakle umutiti dobro 7 belanaca sa 7 kašika šećera. Dodati 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike umućenog fila, pa smesu izmešati varjačom, da se sastojci sjedine.
  • Kore peći na 220*C oko petnaestak minuta, u plehu dimenzija 20 x 30 cm.
  • Ispečene kore ostaviti da se ohlade.
  • Za to vreme, umutit šlag sa mlekom, po uputstvu sa kesice. Umućen šlag dodati u fil, pa još jednom sve dobro umutiti mikserom.
  • Ovim filom nafilovati celu tortu i ukrasiti po želji.

Napomene

Gabon tortu možete praviti i sa pečenim lešnicima, ali takođe, možete i orahe malo prepeći, da dobiju lepši ukus. Inače torta je baš velika i teška. Ja sam od ove mere, napravila dve manje, okrugle torte, jednoj mladoj dami za rođendan.
Poslovica za danas:
-“ Ko nikada ne greši, nikada ništa ne postigne.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.