Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: sarma,zelje,ručak,kiselo,mleko,mleveno,meso,sarmice

Sastojci

Fil za sarmice:

  • 1 kg mlevenog mesa po izboru
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3-4 šargarepe
  • 50 ml ulja
  • 1 šolja pirinča
  • so, začin, biber i aleva paprika

Ostalo:

  • 4 veze zelja malo većih liski
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika brašna mekog
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so i začin

Uputstvo

  • Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati na krupno. Ovo možete uraditi u električnom secku, mnogo je brže i jednostavnije.
  • U šerpu sipati ulje, dodati luk i šargarepu, poklopiti i dinstati desetak minuta.
  • U izdinstan luk, dodati mleveno meso, izmešati i nastaviti sa prženjem. Kada je meso izdinstano, dodati opran pirinač i začine. Sve dobro izmešati i ostaviti da se fil malo prohladi.
  • Zelje oprati, pa oštrim nožićem, sa zadnje strane liske, skinuti zadebljani deo korena.
  • U veću šerpu sipati vodu, dodati malo soli i staviti da provri. Liske zelja provlačiti kroz vrelu vodu i ređati ih na neki plato. Veoma je važno da liske samo provlačite, jer ako se previše potope u vodu, raspašće se.
  • Sada uzimati po jednu lisku, pri kraju liske staviti kašiku fila, preklopiti fil liskama, sa leve i desne strane, pa savijati u sarmu. Ukoliko su liske zelja manje, koristite dve liske, da dobijete na širini.
  • Savijene sarme ređati u širu šerpu ili veću vatrostalnu činiju.
  • Kada su sve sarme savijene, spremiti zapršku na uobičajen način.
  • Na ulju ispržiti kašiku brašna, dodati malo aleve parike, propržiti i naliti litrom vode. Dodati so i začin po ukusu pa pustiti da provri.
  • Provrelom smesom naliti sarmice, da ogreznu. Ukoliko je potrebno, doliti još vode u šerpu.
  • Rernu zagrejati na 200 *C, ubaciti sarmice i krčkati oko sat vremena.
  • Gotove sarmice poslužiti uz kiselo mleko.

Napomene

E ovo je za mene jelo broj jedan. Nema dalje. Što se mene tiče, nisu loše ni sarmice od rena, ali zelje je zelje. Napravite i uživajte.
Poslovica za danas:
-“ Rane se izleče, ali ne i zle reči.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here