Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati na krupno. Ovo možete uraditi u električnom secku, mnogo je brže i jednostavnije.
U šerpu sipati ulje, dodati luk i šargarepu, poklopiti i dinstati desetak minuta.
U izdinstan luk, dodati mleveno meso, izmešati i nastaviti sa prženjem. Kada je meso izdinstano, dodati opran pirinač i začine. Sve dobro izmešati i ostaviti da se fil malo prohladi.
Zelje oprati, pa oštrim nožićem, sa zadnje strane liske, skinuti zadebljani deo korena.
U veću šerpu sipati vodu, dodati malo soli i staviti da provri. Liske zelja provlačiti kroz vrelu vodu i ređati ih na neki plato. Veoma je važno da liske samo provlačite, jer ako se previše potope u vodu, raspašće se.
Sada uzimati po jednu lisku, pri kraju liske staviti kašiku fila, preklopiti fil liskama, sa leve i desne strane, pa savijati u sarmu. Ukoliko su liske zelja manje, koristite dve liske, da dobijete na širini.
Savijene sarme ređati u širu šerpu ili veću vatrostalnu činiju.
Kada su sve sarme savijene, spremiti zapršku na uobičajen način.
Na ulju ispržiti kašiku brašna, dodati malo aleve parike, propržiti i naliti litrom vode. Dodati so i začin po ukusu pa pustiti da provri.
Provrelom smesom naliti sarmice, da ogreznu. Ukoliko je potrebno, doliti još vode u šerpu.
Rernu zagrejati na 200 *C, ubaciti sarmice i krčkati oko sat vremena.
Gotove sarmice poslužiti uz kiselo mleko.