Hrskave princes krofne
Sastojci
Fil:
- 2 žumanceta
- 60 gr šećera kristal
- 25 gr gustina
- 250 ml mleka
- 180 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
Kapice za krofne:
- 60 gr putera ili margarina
- 50 gr šećera kristal
- 60 gr brašna mekog
Krofne:
- 130 ml vode
- 50 gr putera ili margarina
- prstohvat soli
- 70 gr brašna mekog
- 2 cela jajeta
Uputstvo
Kapice za krofne:
- Napravite prvo kapice za krofne, jer treba da se dobro ohlade ili potpuno zamrznu. Ne brinite, vrlo brzo se ohlade.
- Umutiti omekšali puter sa šećerom, dodati brašno pa dobro sve izmešati. Smesu prebaciti u kesu za zamrzivač i rastanjiti je oklagijom na debljinu 2 mm. Ostaviti u zamrzivač ili frižider da se hladi, dok ostalo ne bude spremno.
- Sada skuvajte fil, jer i on treba da se ohladi.
- Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, sipati u vrelo mleko i skuvati. Skuvan fil pokriti folijom i ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti slatku pavlaku, dodati ohlađen fil i vanilin šećer i sve dobro izmiksati, da se dobije fina, kremasta tekstura. Ostavite fil u frižider da se hladi.
Krofne:
- U šerpicu sipati vodu, dodati puter i so i pustiti da provri. Skinuti sa ringle, dodati brašno i dobro izmešati. Ostaviti 15 minuta da se malo prohladi.
- Dodati dva jajeta, jedno po jedno i dobro izmešati smesu. Smesu staviti u poslastičarsku kesu ili običnu kesu od zamrzivača, odseći vrh debljine jednog prsta, pa istiskati po malo smese, veličine oraha, na pleh obložen papirom za pečenje.
- Izvaditi smesu za kapice iz frižidera. Iseći kesu sa gornje strane, a donji deo smese neka ostane na kesi. Sada manjom modlom ili čašicom za rakiju, vaditi krugove od smese i stavljati ih preko istisnute smese za krofne.
- Kada su sve krofnice dobile svoje kape, peći ih na 190*C oko 20 minuta. Pečene krofne ostaviti da se ohlade.
- Ove hrskave krofne možete puniti na dva načina. Jedan je, da fil prebacite u kesu, sa metalnim nastavkom za punjenje krofni, pa ih kroz dno napunite filom.
- Drugi način je da vrh krofne pažljivo odsečete reckastim nožem i onda je napunite filom, pa vrh vratite. Ja sam malo kombinovala, a možete i vi. Na dno krofne, možete staviti kašičicu nutele ili karamel krema.
- Preko toga, u krofnicu ubacite 2-3 koluta banane. Možete da eksperimentišete i sa nekim drugim voćem.
- Preko banana stavite kaščicu fila.
- I poklopite.
- Kolač je spreman za konzumaciju. A tek to je pravi doživljaj. Jednostavno ga morate probati.
- Moram još jednu stvar da dodam. Ovaj recept sam nasla na internetu, na nekom francuskom kanalu,(bar mislim da je francuski), i koliko god da sam se trudila, nisam uspela da otkrijem originalno ime ovog kolača na našem jeziku. Ime na "francuskom" je " Choux Au Craquelin", šta god to značilo. Možda "pufnaste krofne" ili " kremaste pufne"… Kako god, ukus je više nego fantastičan.
Napomene
Ne znam šta bih još dodala u vezi ovog kolača. Možda vam se čini da nije jednostavno napraviti ga, ali moram vas razuveriti, jer je pravljenje ovog kolača pravo uživanje, a recept je toliko dobar, da jednostavno ne može a da ne uspe. I da dodam, da je pečenje ovih krofni lakše nego pečenje običnih princes krofni, nemojte se plašiti, nema šanse da splasnu kada ih izvadite iz rerne.
Poslovica za danas:
-“ Ako neće zlo od tebe, beži ti od zla.“-
Lajkujte nas: