Hrskave princes krofne

Hrskave princes krofne

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: French
Keyword: pufne, kremaste, princes, hrskave, punjene, vanila, krem,krofne

Sastojci

Fil:

  • 2 žumanceta
  • 60 gr šećera kristal
  • 25 gr gustina
  • 250 ml mleka
  • 180 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera

Kapice za krofne:

  • 60 gr putera ili margarina
  • 50 gr šećera kristal
  • 60 gr brašna mekog

Krofne:

  • 130 ml vode
  • 50 gr putera ili margarina
  • prstohvat soli
  • 70 gr brašna mekog
  • 2 cela jajeta

Uputstvo

Kapice za krofne:

  • Napravite prvo kapice za krofne, jer treba da se dobro ohlade ili potpuno zamrznu. Ne brinite, vrlo brzo se ohlade.
  • Umutiti omekšali puter sa šećerom, dodati brašno pa dobro sve izmešati. Smesu prebaciti u kesu za zamrzivač i rastanjiti je oklagijom na debljinu 2 mm. Ostaviti u zamrzivač ili frižider da se hladi, dok ostalo ne bude spremno.
  • Sada skuvajte fil, jer i on treba da se ohladi.
  • Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, sipati u vrelo mleko i skuvati. Skuvan fil pokriti folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti slatku pavlaku, dodati ohlađen fil i vanilin šećer i sve dobro izmiksati, da se dobije fina, kremasta tekstura. Ostavite fil u frižider da se hladi.

Krofne:

  • U šerpicu sipati vodu, dodati puter i so i pustiti da provri. Skinuti sa ringle, dodati brašno i dobro izmešati. Ostaviti 15 minuta da se malo prohladi.
  • Dodati dva jajeta, jedno po jedno i dobro izmešati smesu. Smesu staviti u poslastičarsku kesu ili običnu kesu od zamrzivača, odseći vrh debljine jednog prsta, pa istiskati po malo smese, veličine oraha, na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Izvaditi smesu za kapice iz frižidera. Iseći kesu sa gornje strane, a donji deo smese neka ostane na kesi. Sada manjom modlom ili čašicom za rakiju, vaditi krugove od smese i stavljati ih preko istisnute smese za krofne.
  • Kada su sve krofnice dobile svoje kape, peći ih na 190*C oko 20 minuta. Pečene krofne ostaviti da se ohlade.
  • Ove hrskave krofne možete puniti na dva načina. Jedan je, da fil prebacite u kesu, sa metalnim nastavkom za punjenje krofni, pa ih kroz dno napunite filom.
  • Drugi način je da vrh krofne pažljivo odsečete reckastim nožem i onda je napunite filom, pa vrh vratite. Ja sam malo kombinovala, a možete i vi. Na dno krofne, možete staviti kašičicu nutele ili karamel krema.
  • Preko toga, u krofnicu ubacite 2-3 koluta banane. Možete da eksperimentišete i sa nekim drugim voćem.
  • Preko banana stavite kaščicu fila.
  • I poklopite.
  • Kolač je spreman za konzumaciju. A tek to je pravi doživljaj. Jednostavno ga morate probati.
  • Moram još jednu stvar da dodam. Ovaj recept sam nasla na internetu, na nekom francuskom kanalu,(bar mislim da je francuski), i koliko god da sam se trudila, nisam uspela da otkrijem originalno ime ovog kolača na našem jeziku. Ime na "francuskom" je " Choux Au Craquelin", šta god to značilo. Možda "pufnaste krofne" ili " kremaste pufne"… Kako god, ukus je više nego fantastičan.

Napomene

Ne znam šta bih još dodala u vezi ovog kolača. Možda vam se čini da nije jednostavno napraviti ga, ali moram vas razuveriti, jer je pravljenje ovog kolača pravo uživanje, a recept je toliko dobar, da jednostavno ne može a da ne uspe. I da dodam, da je pečenje ovih krofni lakše nego pečenje običnih princes krofni, nemojte se plašiti, nema šanse da splasnu kada ih izvadite iz rerne.
Poslovica za danas:
-“ Ako neće zlo od tebe, beži ti od zla.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.