Medovik torta
Sastojci
Korice:
- 2 cela jajeta
- 200 gr šećera kristal
- 100 gr margarina
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašika mleka
- 3 kašika meda
- 2 kesice vanilin šećera
- 600-650 gr brašna mekog
Fil:
- 250 ml milerama
- 700 ml kisele pavlake
- 250 ml slatke pavlake
- 50 gr šećera u prahu
- 1-2 kesice vanilin šećera
Uputstvo
Korice:
- U manjoj šerpici umutiti jaja sa šećerom. Dodati margarin, mleko, med, vanilu i sodu, još jednom sve umutiti i staviti na ringlu, na tihu vatru, da se istopi i sjedini.
- Kada soda počne da peni, skloniti sa vatre, pa dodavati malo po malo brašna. Umesiti lepo glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
- Testo podeliti na 8-9 delova, pa svaki deo tanko rasklagijati. Na rastanjenu koricu, staviti obruč od okruglog kalupa na rasklapanje, prečnika 20 cm i nožem opseći koricu, oko obruča. Testo prebaciti na prevrnuti pleh, obložen papirom za pečenje i peći na 200*C, oko desetak minuta.
- Testo možete podeliti i na 4 dela, tada ćete dobiti veću površinu rastanjenog testa i moći ćete odjednom izrezati dve okrugle korice. Takođe, testo možete rastanjiti oklagijom, direktno na papir za pečenje, opkrojiti korice, odstraniti višak testa, a papir, sa dve okrugle korice, prebaciti na obrnuti pleh i peći.
- Ostatak testa od svake korice premesiti, rastanjti oklagijom i toga ćete dobiti još dve okrugle korice. Trebalo bi da dobijete ukupno 10 tankih korica.
- Kada su sve korice ispečene, ostavite ih da se malo ohlade, dok spremite fil.
Fil:
- Umutiti slatku pavlaku. Dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i mileram, pa još jednom sve izmiksati. Fil je spreman.
- Od korica koje ste ispekli, odvojite jednu na stranu.
- Ostalih devet korica filovati između sa po 2-3 kašike fila. Na kraju celu tortu premazati filom i ostaviti u frižider.
- Desetu koricu koju ste odvojili, staviti u kesu za zamrzivač, i oklagijom je usitniti do mrvica.
- Mrvicama od korice posuti tortu odozgo i okolo i ukrasiti po želji. Gotovu tortu ostaviti preko noći u frižideru.
- Sutradan iseći i poslužiti.
Napomene
Eto reših i ja da napravim Medovik tortu, a inspirisala me je moja školska drugarica Sladjana, i baš kako ona reče „ekstremno sam uživala praveći je. Ukus je zaista fantastičan, a i na oko joj ne možeš odoleti. Ipak mislim, da je potrebno 2-3 puta da je napravite, da bi dobila svoj pravi sjaj i da uz iskustvo, dovedete ovu prelepu tortu do savršenstva. Uskoro je pravim opet, a možda ubacim i nešto od voća, videćemo.
Poslovica za danas:
-“ Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina veoma skupa.“-
Lajkujte nas:
3 reagovanja na Medovik torta