Medovik torta

Odštampaj
5 from 1 vote

Medovik torta

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Ruska
Keyword: torta, medena, med, mileram, pavlaka, pečene, korice

Sastojci

Korice:

  • 2 cela jajeta
  • 200 gr šećera kristal
  • 100 gr margarina
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 kašika mleka
  • 3 kašika meda
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 600-650 gr brašna mekog

Fil:

  • 250 ml milerama
  • 700 ml kisele pavlake
  • 250 ml slatke pavlake
  • 50 gr šećera u prahu
  • 1-2 kesice vanilin šećera

Uputstvo

Korice:

  • U manjoj šerpici umutiti jaja sa šećerom. Dodati margarin, mleko, med, vanilu i sodu, još jednom sve umutiti i staviti na ringlu, na tihu vatru, da se istopi i sjedini.
  • Kada soda počne da peni, skloniti sa vatre, pa dodavati malo po malo brašna. Umesiti lepo glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Testo podeliti na 8-9 delova, pa svaki deo tanko rasklagijati. Na rastanjenu koricu, staviti obruč od okruglog kalupa na rasklapanje, prečnika 20 cm i nožem opseći koricu, oko obruča. Testo prebaciti na prevrnuti pleh, obložen papirom za pečenje i peći na 200*C, oko desetak minuta.
  • Testo možete podeliti i na 4 dela, tada ćete dobiti veću površinu rastanjenog testa i moći ćete odjednom izrezati dve okrugle korice. Takođe, testo možete rastanjiti oklagijom, direktno na papir za pečenje, opkrojiti korice, odstraniti višak testa, a papir, sa dve okrugle korice, prebaciti na obrnuti pleh i peći.
  • Ostatak testa od svake korice premesiti, rastanjti oklagijom i toga ćete dobiti još dve okrugle korice. Trebalo bi da dobijete ukupno 10 tankih korica.
  • Kada su sve korice ispečene, ostavite ih da se malo ohlade, dok spremite fil.

Fil:

  • Umutiti slatku pavlaku. Dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i mileram, pa još jednom sve izmiksati. Fil je spreman.
  • Od korica koje ste ispekli, odvojite jednu na stranu.
  • Ostalih devet korica filovati između sa po 2-3 kašike fila. Na kraju celu tortu premazati filom i ostaviti u frižider.
  • Desetu koricu koju ste odvojili, staviti u kesu za zamrzivač, i oklagijom je usitniti do mrvica.
  • Mrvicama od korice posuti tortu odozgo i okolo i ukrasiti po želji. Gotovu tortu ostaviti preko noći u frižideru.
  • Sutradan iseći i poslužiti.

Napomene

Eto reših i ja da napravim Medovik tortu, a inspirisala me je moja školska drugarica Sladjana, i baš kako ona reče „ekstremno sam uživala praveći je. Ukus je zaista fantastičan, a i na oko joj ne možeš odoleti. Ipak mislim, da je potrebno 2-3 puta da je napravite, da bi dobila svoj pravi sjaj i da uz iskustvo, dovedete ovu prelepu tortu do savršenstva. Uskoro je pravim opet, a možda ubacim i nešto od voća, videćemo.
Poslovica za danas:
-“ Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina veoma skupa.“-
 
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Medovik torta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here