Pita sa pečurkama
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 800 gr šapinjona
- 1 glavica crnog luka
- so, začin, biber i ulje
Smesa za prelivanje:
- 250 ml jogurta
- 3 cela jajeta
- 200 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Na malo ulja. izdinstati sitno iseckan crni luk. Dok se luk dinsta, pečurke oprati i iseckati na sitno. Ja to sve uradim u secku, jer volim da su pečurke baš sitno iseckane.
- U dinstan luk dodati pečurke, pa pržiti sve zajedno dok ne ispari voda koju su pečurke pustile. Na kraju dodati so, začin i biber po ukusu.
- Tepsiju prečnika 28 cm podmazati uljem. Možete da koristite i pravougaonu tepsiju, dimenzija 20 x 30 cm.
- Na dno tepsije složiti tri kore, pa rasporediti 3-4 kašike fila od pečurki.
- Postupak, tri kore pa fil, ponavljati dok se sastojci ne potroše. Ovako složenu pitu iseći na parčiće željene veličine i oblika.
- Posebno umutiti jaja, dodati jogurt, kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo i posoliti. Sve dobro izmešati i ovom smesom preliti isečenu pitu.
- Prelivenu pitu posuti susamom i ostaviti par minuta da odstoji, dok se rerna ne zagreje.
- Pitu peći na 220* oko 30-35 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji, zatim iseći i poslužiti toplu.
Napomene
Prvi put sam sada pravila ovakvu pitu sa pečurkama i moram priznati da je odlična. Obzirom da moj suprug najviše voli pitu sa šampinjonima, problem je rešen, a recept sačuvan.
Poslovica za danas:
-“ Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom.“-
Lajkujte nas: