Džem od ljuštenih šljiva

Džem od ljuštenih šljiva

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Srpska
Keyword: Džem, pekmez, marmelada, šljive, ljuštene

Sastojci

  • 1 kg šljiva oljuštenih
  • 1 kg šećera
  • 1/2 limuna

Ostalo:

  • 2-3 kesice limuntusa
  • obična voda

Uputstvo

  • U vanglicu sipati vodu do pola i razmutiti limuntus.
  • Šljive oljuštiti, prepoloviti, izvaditi koštice i ubacivati u vodu sa limuntusom.
  • U veću šerpu sipati šećer i dve čaše obične vode, pa staviti na ringlu da se šećer ušpinuje, kao za slatko.
  • Šljive procediti, ubaciti u ušpinovan šećer i pustiti da se kuva. Odmah ubaciti pola limuna isečenog na kolutove i kuvati sve zajedno. Povremeno kašikom skidati penu.
  • Čim šljive počnu polako da se raspadaju, šerpu skloniti sa ringle, izvaditi kolutove limuna, pa štapnim mikserom izmiksati sve, da se dobije kompaktna smesa. Napominjem da se šljive jako brzo skuvaju i skoro odmah počnu da se raspadaju.
  • Vratiti na ringlu i kuvati još par trenutaka, sve vreme mešajući da ne zagori.
  • Skloniti sa ringle, sipati odmah u tegle, zatvarati metalnim zatvaračem i tegle okretati naopako. Ostaviti 15-20 minuta, pa tegle ponovo okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se džem do kraja ohladi. Odložiti na mesto za zimnicu.

Napomene

Skoro nisam jela lepši džem. Predivan ukus šljiva sa blagom aromom limuna, daje neverovatan šmek ovom džemu. A tek boja koliko mu je lepa, da prosto ne možeš da mu odoliš. Šljiva je stvarno nezaobilazna kraljica marmelada.
Poslovica za danas:
-“ Ne valja jarca za baštovana namestiti.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Zimnica. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.