Pekmez od šljiva sa cimetom
Sastojci
- 2 kg šljiva
- 1 kg šećera
- vanilin šećer i cimet
Uputstvo
- Šljive oprati. Svaku prepoloviti, izvaditi košticu i ubaciti u malo veću šerpu. Odozgo sipati šećer.
- Ovako spremljene šljive, mogu odmah da se kuvaju, a mogu se kuvati i sutradan. U tom slučaju, šerpu pokriti krpom i ostaviti na hladno mesto ili u frižider, pa sutradan skuvati pekmez.
- Ja sam ga kuvala odmah. Znači, spremite ovako šljive i odmah na ringlu. Šljive će pustiti sok, pa na početku ne mora stalno da se meša.
- Kada su šljive skroz odmekle i kada kožica počne da se odvaja od mesa, skloniti sa ringle, pa štapnim ili običnim mikserom, izmiksati smesu. Ukoliko više volite pekmez sa ljuskama, onda to uradite običnim mikserom, u suprotnom upotrebite štapni mikser pa ujednačite smesu do kraja.
- Vratiti na ringlu i skuvati do kraja, a gde je kraj odlučiite sami. Čim vratite na ringlu, stavite 2-3 kašičice pekmeza na tacnicu, pa u frižider da se prohladi. Tako ćete najbolje proveriti gustinu, a onda, ako hoćete gušći, kuvajte još malo ili ako volite ređi, skinite odmah sa ringle.
- Kada je pekmez skuvan, dodati 1-2 kesice vanile i cimeta po ukusu. Promešati i pustiti da se kuva još par minuta, sve vreme mešajući, da se ukusi potpuno sjedine. Sada je pekmez gotov i sledi poslednja etapa.
- Vruć pekmez sipati u tegle, zatvarati original zatvaračem i okretati naopako. Ostaviti ovako obrnute tegle, 15-20 minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se skroz ohlade.
- Pekmez čuvati na suvom i tamnom mestu.
Napomene
Stari dobri pekmez od neljuštenih šljiva i još obogaćen ukusom cimeta, pa to je prava harmonija u ustima. Za doručak, za večeru, za kolače, palačinke, kiflice, buhtle, štrudle…ima li kraja?
Poslovica za danas:
-“ Najbolja je ona hrana koju ste sami zaradili.“-
Lajkujte nas: