Pekmez od šljiva sa cimetom

Pekmez od šljiva sa cimetom

Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Srpska
Keyword: Džem, pekmez, marmelada, slatka, zimnica

Sastojci

  • 2 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • vanilin šećer i cimet

Uputstvo

  • Šljive oprati. Svaku prepoloviti, izvaditi košticu i ubaciti u malo veću šerpu. Odozgo sipati šećer.
  • Ovako spremljene šljive, mogu odmah da se kuvaju, a mogu se kuvati i sutradan. U tom slučaju, šerpu pokriti krpom i ostaviti na hladno mesto ili u frižider, pa sutradan skuvati pekmez.
  • Ja sam ga kuvala odmah. Znači, spremite ovako šljive i odmah na ringlu. Šljive će pustiti sok, pa na početku ne mora stalno da se meša.
  • Kada su šljive skroz odmekle i kada kožica počne da se odvaja od mesa, skloniti sa ringle, pa štapnim ili običnim mikserom, izmiksati smesu. Ukoliko više volite pekmez sa ljuskama, onda to uradite običnim mikserom, u suprotnom upotrebite štapni mikser pa ujednačite smesu do kraja.
  • Vratiti na ringlu i skuvati do kraja, a gde je kraj odlučiite sami. Čim vratite na ringlu, stavite 2-3 kašičice pekmeza na tacnicu, pa u frižider da se prohladi. Tako ćete najbolje proveriti gustinu, a onda, ako hoćete gušći, kuvajte još malo ili ako volite ređi, skinite odmah sa ringle.
  • Kada je pekmez skuvan, dodati 1-2 kesice vanile i cimeta po ukusu. Promešati i pustiti da se kuva još par minuta, sve vreme mešajući, da se ukusi potpuno sjedine. Sada je pekmez gotov i sledi poslednja etapa.
  • Vruć pekmez sipati u tegle, zatvarati original zatvaračem i okretati naopako. Ostaviti ovako obrnute tegle, 15-20 minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se skroz ohlade.
  • Pekmez čuvati na suvom i tamnom mestu.

Napomene

Stari dobri pekmez od neljuštenih šljiva i još obogaćen ukusom cimeta, pa to je prava harmonija u ustima. Za doručak, za večeru, za kolače, palačinke, kiflice, buhtle, štrudle…ima li kraja? 
Poslovica za danas:
-“ Najbolja je ona hrana koju ste sami zaradili.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Zimnica. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here