Lincer keks
Sastojci
Testo:
- 150 gr putera ili margarina
- 120 gr šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 cela jajeta
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kesica praška za pecivo
- 500 gr brašna
Ostalo:
- džem od kajsija i šećer u prahu
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Gotovo testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na 2-3 sata. Najbolje je da testo umesite uveče, pa ga ostavite u frižideru preko noći. Možete čak i dan dva ranije da umesite i ostavite u frižider.
- Testo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj površini, na debljinu od oko 2-3 mm.
- Modlicama okruglog oblika, vaditi kekse i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
- Pošto se ovi keksi spajaju po dva džemom, kao vanilice, keks raditi tako što ćete modlom ili čašom vaditi krugove za donji deo keksa, a isti broj, takođe modlom ili čašom vaditi kekse, a u sredini napraviti rupu, za gornji deo keksa.
- Za ovaj keks postoje specijalne modlice sa dodatkom za pravljenje rupica na gornjem delu keksa , ali ako ih nemate, nije strašno, vadite kekse čašom, a za rupicu u sredini iskoristite neku širu slamčicu ili nešto prikladno.
- Keks peći na 180*C oko 10-12 minuta. Kada se ohladi, gornje, šuplje delove keksa, posuti šećerom u prahu. Sada donji deo keksa premazati malo debljim slojem džema, preklopiti gornjim delom i polako slepiti, tako da deo džema izađe kroz rupicu na keksu.
- Keks možete držati u metalnoj ili kartonskoj kutiji, a što duže stoji, to je lepši i mekši.
Napomene
Za ove božićne kekse, postoji nebrojeno recepata i svi su manje više slični…puter, jaja, šećer i brašno su glavni sastojci a ostalo su nijanse. Ono što im je zajedničko, to je ovaj izgled, po kome su u stvari prepoznatljivi.
Poslovica za danas:
-„Kada je porodica zajedno, duša je na svom mestu.“-
Lajkujte nas: