Trouglići sa marcipanom
Sastojci
Testo:
- 125 gr putera ili margarina
- 60 gr šećera
- 2 cela jajeta
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 300-350 gr brašna
Fil:
- 125 gr putera ili margarina
- 100 gr kisele pavlake
- 150 gr smeđeg šećera
- 200 gr marcipana
- 2 kašičice ruma
- 2 kesice vanilin šećera
- 400 gr pečenih i mlevenih lešnika
Ostalo:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 4-5 kašika džema od kajsija
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na oko pola sata.
- Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom, direktno na papir za pečenje, dimenzija istih kao veliki pleh od vašeg šporeta, pa zajedno sa papirom, prebaciti u pleh. Dimenzije mog pleha su 30x40cm. Dimenzije mogu da budu i malo veće od mojih, ali ne bi trebalo da koristite manji pleh, jer će kolači biti prilično debeli.
- Rastanjeno testo u plehu, premazati džemom od kajsija.
- Sada spremiti fil. U šerpu sipati puter, kiselu pavlaku i šećer, pa staviti na ringlu da se sve istopi i sjedini. Dodati zatim izrendan marcipan i izmešati, kako bi se i on istopio. Na kraju dodati mleveni lešnik, vanilu i rum, promešati pa izručiti preko premazane kore.
- Špatulom ravnomerno rasporediti fil preko kore i blago utapkati.
- Kolač peći na 160*C oko 20-25 minuta.
- Ispečen kolač ostaviti da se potuno ohladi, pa oštrim nožem iseći na kocke 5×5 cm, a svaku kocku zatim preseci dijagonalno na pola, kako bi se dobila dva trougla.
- Istopiti čokoladu za kuvanje, pa od svakog trougla umočiti po dva kraja u čokoladu i ostaviti na plato da se ohladi i stegne.
Napomene
Na mom sajtu već postoji recept za ove trougliće sa lešnicima i zaista su savršeni, ali ovi…sa dodatkom marcipana, dakle nemam reči. Pa sad moram da kažem da su ovi savršeniji, ali ako ne volite marcipan, onda potražite kod mene onaj drugi recept.
Poslovica za danas:
-„Deci trebaju uzori, a ne kritičari.“-
Lajkujte nas: