Go Back

Lincer keks

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: keks,kolaci,bozicni,puter,linzer,džem,

Sastojci

Testo:

  • 150 gr putera ili margarina
  • 120 gr šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 cela jajeta
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 gr brašna

Ostalo:

  • džem od kajsija i šećer u prahu

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Gotovo testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na 2-3 sata. Najbolje je da testo umesite uveče, pa ga ostavite u frižideru preko noći. Možete čak i dan dva ranije da umesite i ostavite u frižider.
  • Testo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj površini, na debljinu od oko 2-3 mm.
  • Modlicama okruglog oblika, vaditi kekse i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pošto se ovi keksi spajaju po dva džemom, kao vanilice, keks raditi tako što ćete modlom ili čašom vaditi krugove za donji deo keksa, a isti broj, takođe modlom ili čašom vaditi kekse, a u sredini napraviti rupu, za gornji deo keksa.
  • Za ovaj keks postoje specijalne modlice sa dodatkom za pravljenje rupica na gornjem delu keksa , ali ako ih nemate, nije strašno, vadite kekse čašom, a za rupicu u sredini iskoristite neku širu slamčicu ili nešto prikladno.
  • Keks peći na 180*C oko 10-12 minuta. Kada se ohladi, gornje, šuplje delove keksa, posuti šećerom u prahu. Sada donji deo keksa premazati malo debljim slojem džema, preklopiti gornjim delom i polako slepiti, tako da deo džema izađe kroz rupicu na keksu.
  • Keks možete držati u metalnoj ili kartonskoj kutiji, a što duže stoji, to je lepši i mekši.

Napomene

Za ove božićne kekse, postoji nebrojeno recepata i svi su manje više slični...puter, jaja, šećer i brašno su glavni sastojci a ostalo su nijanse. Ono što im je zajedničko, to je ovaj izgled, po kome su u stvari prepoznatljivi.
Poslovica za danas:
-"Kada je porodica zajedno, duša je na svom mestu."-