Češalj urmašice
Sastojci
Testo:
- 2 cela jajeta
- 170 gr šećera
- 180 ml ulja
- 2-3 gr praška za pecivo
- 450 gr brašna
Agda:
- 400 gr šećera
- 1 litar vode
Ostalo:
- jedan nov, neraspakovan češalj
Uputstvo
- Umutiti jaja sa šećerom ručno. Nije potrebno dugo mutiti, već samo da se jaja malo razbiju i ujednače sa šećerom.
- Dodati ulje i prašak za pecivo, pa izmešati. Na kraju dodati brašno i umesiti fino glatko testko, da se ne lepi za ruke. Količina brašna može da varira, zato ga dodavati malo po malo.
- Od testa kidati loptice, težine oko 20 gr. Svaku lopticu malo razvaljati između dlanova da se dobije oblik valjka. Valjak staviti na češalj, pritisnuti prstima da se spljošti.
- Sada ivice testa sa obe strane savijati ka unutra i slepiti ih, da se dobije ponovo oblik valjka. Skinuti sa češlja i saviti u oblik kapi ili suze.
- Ovako oblikovane urmašice ređati u pleh, pa kada se pleh popuni, u sredinu svake urmašice utisnuti jedan ceo badem.
- Urmašice peći na 180*C oko 20 minuta.
- Dok se urmašice peku, skuvati agdu. Staviti šećer i vodu da provri, kuvati oko 5 minuta i skinuti sa ringle. Po želji dodati sok od jednog limuna.
- Ispečene i vruće uramšice preliti vrući sirupom i ostaviti ih do sutradan da se dobro natope.
Napomene
Ako mislite da je komplikovano napraviti ove urmašice, grdno se varate. Potpuno isto se prave kao i na rende, jedino su ovako veoma atraktivnije, a i badem im daje poseban ukus i aromu. Probajte obavezno, moji gosti su bili oduševljeni.
Poslovica za danas:
-„Ljudi nisu zatočenici sudbine, nego zatočenici vlastitog uma.“-
Lajkujte nas: