Go Back

Češalj urmašice

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Bosna
Keyword: kolači,urmašice,ormašice,hurmašice,agda,sirup,badem,

Sastojci

Testo:

  • 2 cela jajeta
  • 170 gr šećera
  • 180 ml ulja
  • 2-3 gr praška za pecivo
  • 450 gr brašna

Agda:

  • 400 gr šećera
  • 1 litar vode

Ostalo:

  • jedan nov, neraspakovan češalj

Uputstvo

  • Umutiti jaja sa šećerom ručno. Nije potrebno dugo mutiti, već samo da se jaja malo razbiju i ujednače sa šećerom.
  • Dodati ulje i prašak za pecivo, pa izmešati. Na kraju dodati brašno i umesiti fino glatko testko, da se ne lepi za ruke. Količina brašna može da varira, zato ga dodavati malo po malo.
  • Od testa kidati loptice, težine oko 20 gr. Svaku lopticu malo razvaljati između dlanova da se dobije oblik valjka. Valjak staviti na češalj, pritisnuti prstima da se spljošti.
  • Sada ivice testa sa obe strane savijati ka unutra i slepiti ih, da se dobije ponovo oblik valjka. Skinuti sa češlja i saviti u oblik kapi ili suze.
  • Ovako oblikovane urmašice ređati u pleh, pa kada se pleh popuni, u sredinu svake urmašice utisnuti jedan ceo badem.
  • Urmašice peći na 180*C oko 20 minuta.
  • Dok se urmašice peku, skuvati agdu. Staviti šećer i vodu da provri, kuvati oko 5 minuta i skinuti sa ringle. Po želji dodati sok od jednog limuna.
  • Ispečene i vruće uramšice preliti vrući sirupom i ostaviti ih do sutradan da se dobro natope.

Napomene

Ako mislite da je komplikovano napraviti ove urmašice, grdno se varate. Potpuno isto se prave kao i na rende, jedino su ovako veoma atraktivnije, a i badem im daje poseban ukus i aromu. Probajte obavezno, moji gosti su bili oduševljeni.
Poslovica za danas:
-"Ljudi nisu zatočenici sudbine, nego zatočenici vlastitog uma."-