Rozen torta
Sastojci
- 1 pakovanje gotovih korica za rozen tortu
Fil:
- 150 ml mleka
- 200 gr šećera
- 400 gr mlevenih oraha
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 gr putera ili margarina
Glazura:
- 250 gr šećera u prahu
- 3-4 kašike vode
- 2-3 kašike limunovog soka
- malo prehrambene boje
Uputstvo
- Sastaviti mleko i šećer i staviti da provri. Zatim preliti preko mlevenih oraha, dodati vanilin šećer i dobro izmešati. Ostaviti da se popareni orasi potpuno ohlade.
- Posebno umutiti puter mikserom, pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila. Sve dobro izmikstati.
- Ovim filom premazivati rozen korice između, a poslednju koru ostaviti nenafilovanu.
- Složenu tortu, opteretiti nečim i ostaviti u frižider do sutradan.
- U šećer u prahu dodati limunov sok, malo izmešati, pa polako, malo po malo, dodavati vodu, sve vreme mešajući kašikom. Kada masa postane žitka, dodati malo prehrambene boje, još jednom izmešati i preliti preko složene torte, koja je prenoćila u frižideru.
- Glazuru lepo razmazati preko cele površine gornje kore i ostaviti da se glazura stegne.
- Tortu seći na kockice ili štangilce po potrebi, a ostatak pokriti pažljivo folijom ili poklopiti zvonom za tortu, da se ne bi sušila.
Napomene
Da budem iskrena, kao mlađa, nisam uopšte volela Rozen tortu, činila mi se suva, pa nisam htela čak ni da je probam. Ali kada je u kasnijim godinama probah, eee osta kajanje što je nisam oduvek jela. Ovaj recept je iz sveske moje majke, i po mom skromnom mišljenju, čista desetka. Ja ga ne bih menjala, a vi probajte, pa odlučite sami.
Poslovica za danas:
-„Noć nikada nije tako duga, da posle nje ne dođe dan.“-
Lajkujte nas: