Pletenice sa kajmakom
Sastojci
Testo:
- 300 ml mleka
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4 kašike maslinovog ulja može i obično
- 3 kašike kajmaka
- 600-700 gr brašna mekog
Ostalo:
- 2-3 kašike kajmaka ili margarina za premazivanje
- 1 celo jaje
- susam
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira.
- Dodati zatim ostale sastojke i zamesiti fino, glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i duplira se.
- Naraslo testo podeliti na 8-10 delova, u zavisnosti da li želite veće iili manje pletenice.
- Svaki deo malo obraditi, da se dobije oblik lopte, pa ostaviti 10-15 minuta, da testo odmori.
- Sada svaku lopticu rastanjiti oklagijom što tanje u oblik pravougaonika, pa celu površinu testa premazati kajmakom ili margarinom.
- Premazano testo uviti u rolat i malo rukama rolati po radnoj površini, da se rolat lepo formira i slepi.
- Dobijeni rolat preseći na pola, po dužini, ali ne od samog početka, već ostaviti 1 cm.
- Ovako presečen rolat, uviti u pletenicu i slepiti malo krajeve, da se pletenica ne odvije prilikom pečenja.
- Ređati u pleh i ostaviti 15-20 minuta da malo narastu, dok se rerna ne zagreje. Narasle pletenice premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili nekim drugim semenkama i peći na 220*C oko 20 – 30 minuta.
- Pečene pletenice, dok su vruće, možete premazati maslinovim uljem, ali nije obavezno. Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoje.
- Poslužiti dok su još tople.
Napomene
Imala sam viška kajmaka, pa kombinacijom nekih recepata dođoh do ovih odličnih pletenica. Ali stvarno su preukusne, baš sam zadovoljna.
Poslovica za danas:
-„Noć ima uši, a dan oči.“-
Lajkujte nas: