U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira.
Dodati zatim ostale sastojke i zamesiti fino, glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i duplira se.
Naraslo testo podeliti na 8-10 delova, u zavisnosti da li želite veće iili manje pletenice.
Svaki deo malo obraditi, da se dobije oblik lopte, pa ostaviti 10-15 minuta, da testo odmori.
Sada svaku lopticu rastanjiti oklagijom što tanje u oblik pravougaonika, pa celu površinu testa premazati kajmakom ili margarinom.
Premazano testo uviti u rolat i malo rukama rolati po radnoj površini, da se rolat lepo formira i slepi.
Dobijeni rolat preseći na pola, po dužini, ali ne od samog početka, već ostaviti 1 cm.
Ovako presečen rolat, uviti u pletenicu i slepiti malo krajeve, da se pletenica ne odvije prilikom pečenja.
Ređati u pleh i ostaviti 15-20 minuta da malo narastu, dok se rerna ne zagreje. Narasle pletenice premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili nekim drugim semenkama i peći na 220*C oko 20 - 30 minuta.
Pečene pletenice, dok su vruće, možete premazati maslinovim uljem, ali nije obavezno. Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoje.
Poslužiti dok su još tople.