Čoko-banana rolati

Čoko-banana rolati

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: čokolada,banane,rolat,kolač,kakao, fil, čokoladni,pečena,kora

Sastojci

Rolat:

  • 4 cela jajeta
  • 180 gr šećera kristal
  • 50 ml mlake vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 120 gr brašna mekog
  • 25 gr kakaoa

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 1 čaša šećera kristal
  • 80 gr gustina
  • 2 cela jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 gr putera ili margarina
  • 210 gr čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 6-7 kašika ulja

Ostalo:

  • 6 celih banana

Uputstvo

Fil:

  • Prvo skuvati fil. U šerpicu sipati mleko i puter. Posebno umutiti jaja i šećer, da se dobije penasta svetla smesa. Dodati malo mleka iz šerpice, a ostatak mleka sa puterom, staviti da provri. U smesu sa jajima, dodati vanilin šećer i gustin, pa sve dobro izmiksati, da nema grudvica. Ovako pripremljenu smesu, sipati u provrelo mleko sa puterom i skuvati kao puding.
  • Skuvanu smesu skinuti sa ringle, dodati čokoladu i mešati da se čokolada istopi. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se hladi.

Rolat:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. U belanca dodati prstohvat soli i umutiti u čvrst sneg, pa ostaviti sa strane.
  • Posebno umutiti žumanca sa šećerom u penastu, svetlu smesu. Dodati mlaku vodu, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno i kakao, pa sve dobro izmiksati. Na kraju dodati sneg od belanaca, pa polako, ručno izmešati smesu, da se sastojci sjedine.
  • Smesu izručiti u veliki pleh od rerne, obložen papirom za pečenje, pa ravnomerno razmazati preko celog pleha. Peći koru na 200*C oko 10-15 minuta, proveriti čačkalicom, da li je kora ispečena.
  • Pečenu koru izvaditi iz pleha, pokriti krpom i ostaviti da se ohladi.
  • Kada se fil ohladio, izmiksati ga dobro mikserom, da se dobije lep kremast fil.
  • Ohlađenu koru premazati umućenim filom, pa složiti cele banane po široj ivici, sa obe strane kore.
  • Koru zatim, sa obe strane uviti u rolat do polovine, pa preseći koru po sredini, tako da ostanu dva rolata.
  • Rolate polako i pažljivo uviti da budu pravilni, pa ih zamotati u papir za pečenje i staviti u frižider da odstoje par sati.
  • Kada su se rolati potpuno ohladili i stegli, izvaditi iz frižidera, skinuti papir i iseći na manje delove, po vašoj želji.
  • Napraviti glazuru, tako što se čokolada za kuvanje i ulje otope na tihoj vatri. Svaki deo isečenog rolata ubaciti u glazuru, okrenuti ih da se sa svih strana oblože glazurom, vaditi i stavljati na papir za pečenje.
  • Kada se glazura stegne, ukrasiti otopljenom belom ili mlečnom čokoladom, tako što se u tankim mlazevima poprska malo preko cele glazure. To je to.
  • Možda nisu savršenog oblika, ali su zato, potpuno savršenog ukusa.

Napomene

Skoro nisam lepši kolač napravila, a moram priznati da sam bila skeptična, jer nekako, od svih recepata koje nađem na internetu, sve što mi se svidi na oko, usledi blago razočarenje kada ih probam. Ovaj kolač, ili rolati, kako već da ih zovem, su stvarno prava harmonija ukusa, čista fantazija.
Poslovica za danas:
-„Da se prava istina pozna, treba čuti dva zvona.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.