Kolač sa makom

Kolač sa makom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolač, mak, džem, šipurak, šipak, bela, glazura, limun

Sastojci

  • 100 gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 3 cela jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 25 ml soka od limuna
  • 125 ml mleka
  • 200 gr mlevenog maka
  • 200 gr brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4-5 kašika džema od šipka

Glazura:

  • 200 gr šećera u prahu
  • 2-3 kašike soka od limuna

Uputstvo

  • Umutiti penasto margarin i šećer. Dodati vanilu, cimet, limunov sok i jaja, pa još jednom sve izmiksati.
  • Na kraju dodati mleko, mak, prašak za pecivo i brašno i umutiti da se sastojci sjedine.
  • Smesu izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje.
  • Kolač peći na 200*C oko 25 – 30 minuta.
  • Pečeni kolač izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
  • Zatim ga preseći na pola, donju polovinu premazati džemom od šipka, pa pokriti gornjom polovinom, blago pritisnuti, da se polovine sjedine.
  • Posebno umutiti šećer u prahu sa sokom od limuna, da se dobije gusta bela smesa. Glazuru preliti preko kolača, razmazati i ostaviti da se glazura stegne.
  • Iseći kolač na kocke i poslužiti.

Napomene

Ne postoji kolač sa makom koji ne volim. U obzir dolaze sve kombinacije, baš kao i u ovom kolaču, ukus maka pojačan džemom od šipka i blagom aromom limuna…mmm divota.
Poslovica za danas:
-“ Ništa nije tako loše, da ne može biti gore.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here