Kolač sa makom
Sastojci
- 100 gr margarina
- 200 gr šećera
- 3 cela jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 25 ml soka od limuna
- 125 ml mleka
- 200 gr mlevenog maka
- 200 gr brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
- 4-5 kašika džema od šipka
Glazura:
- 200 gr šećera u prahu
- 2-3 kašike soka od limuna
Uputstvo
- Umutiti penasto margarin i šećer. Dodati vanilu, cimet, limunov sok i jaja, pa još jednom sve izmiksati.
- Na kraju dodati mleko, mak, prašak za pecivo i brašno i umutiti da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje.
- Kolač peći na 200*C oko 25 – 30 minuta.
- Pečeni kolač izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
- Zatim ga preseći na pola, donju polovinu premazati džemom od šipka, pa pokriti gornjom polovinom, blago pritisnuti, da se polovine sjedine.
- Posebno umutiti šećer u prahu sa sokom od limuna, da se dobije gusta bela smesa. Glazuru preliti preko kolača, razmazati i ostaviti da se glazura stegne.
- Iseći kolač na kocke i poslužiti.
Napomene
Ne postoji kolač sa makom koji ne volim. U obzir dolaze sve kombinacije, baš kao i u ovom kolaču, ukus maka pojačan džemom od šipka i blagom aromom limuna…mmm divota.
Poslovica za danas:
-“ Ništa nije tako loše, da ne može biti gore.“-
Lajkujte nas: