Kokos-lešnik kolač
Sastojci
- 1 litar mleka
- 200 gr šećera
- 160 gr griza
- 1 celo jaje
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 gr pečenog i krupno mlevenog lešnika
- 3-4 kašike kokosa
- 250 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 150 gr plazma keksa
- 500 ml slatke pavlake
- 50 gr šećera u prahu
Uputstvo
- Od litar mleka odvojiti 200-300 ml, a ostatak staviti da provri.
- Umutiti dobro jaje i šećer. Dodati odvojeno mleko, vanilin šećer i griz, sve dobro umutiti i sipati u provrelo mleko.
- Kuvati nekoliko minuta, dok se griz ne skuva i krema ne postane gusta.
- Skuvan krem ostaviti da se ohladi, ali ne potpuno. Dovoljno je da krema bude topla.
- U prohlađen krem dodati puter, lešnik i kokos, pa dobro sve izmiksati. Ostaviti 2 kašike lešnika za kraj.
- Na dno tepsije ili vatrostalne činije, poređati plazma keks, prethodno umočen u mleko.
- Preko keksa sipati umućen fil, poravnati i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi.
- Posebno umutiti slatku pavlaku i šećer u prahu, pa premazati preko ohlađenog kolača. Odozgo posuti mlevenim lešnikom.
- Vratiti u frižider na sat-dva, da se kolač dobro ohladi i stegne.
- Seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Ma obožavam ovakve kolače. Ukusni, kremasti, brzi, jednostavni, jeftini, a ukusniiiii. Nema dalje.
Poslovica za danas:
-“ Tuđoj se budalaštini smejemo, a svoje se ne stidimo.“-
Lajkujte nas: