Kroasani sa džemom

Kroasani sa džemom

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: kiflice,kroasani,lisnate,pune,krem,džem,doručak,večera,brze,

Sastojci

Testo:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 6 kašika šećera kristal
  • 1 kašičica soli
  • 2 cela jajeta
  • 1 kg brašna mekog

Ostalo:

  • 250 gr putera ili margarina
  • džem po ukusu
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam i šećer u prahu

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo podeliti na 10 jednakih delova, svaki malo premesiti, pokriti krpom i ostaviti 10-15 minuta da odstoji.
  • Margarin podeliti na dva jednaka dela. Bilo bi dobro da margarin bude sobne temperature, kako bi se lakše mazao, a možete koristiti i margarin za mazanje "dobro jutro" ili neki drugi.
  • Jufkice odvojiti u dve grupe po pet loptica. Slagati jufkice na sledeći način: svih pet jufkica rasklagijati na veličinu velikog tanjira, svaku premazati omekšalim margarinom i ređati jednu preko druge. Poslednja jufka se ne premazuje.
  • Ovako složeno testo rasklagijati u krug, što je moguće tanje. Iseći na četiri dela, a zatim svaku četvrtinu na još 4 ili 6 delova. Ukoliko želite manje kroasane, onda četvrtine delite na 6 delova.
  • Svaki deo savijati u kiflicu i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Od jedne grupe testa, dobije se jedan pun, veliki pleh kiflica.
  • Kiflice pokriti krpom i ostaviti da narastu u plehu oko 30-40 minuta.
  • Sada ceo postupak ponoviti sa drugom grupom od pet jufkica. Svaku rasklagijati, premazati margarinom, ređati jednu na drugu, pa sve zajedno rasklagijati što tanje, seći, praviti kiflice, ređati u pleh i ostaviti da narastu.
  • Kroasane iz prvog pleha, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko 20-25 minuta.
  • Pečene kroasane, odmah posuti šećerom u prahu i ostaviti desetak minuta, da se malo prohlade.
  • E sad, bilo da pravim slatke kiflice ili kroasane, uvek ih naknadno, odnosno pečene, punim džemom ili kremom, jer tako izbegnem to, da džem iscuri iz kiflica prilikom pečenja, a sa druge strane, dobijem kifle pune džema. Ali za ovaj način punjenja kiflica, potreban vam je metalni deo za špric, odnosno poslastičarsku kesu, sa dugačkom cevčicom, kojom punite kifle.
  • Ja vam od sveg srca preporučujem da kupite ovaj nastavak za punjenje, jer ga možete koristiti za krofne, šaum rolne, kiflice, kroasane, mekike…itd. Nije skup, a veoma je koristan.
  • Napunite svoje kiflice džemom ili kremom, biće duplo ukusnije i sočnije.
  • Gde ima, tu se i prosipa😉
  • Ukoliko pak nemate ovaj nastavak za punjenje, onda na svaki isečen deo testa, staviti kašičicu džema, pa uviti kiflu i složiti u pleh.

Napomene

Još jedan recept za divne, mekane i lisnate kroasane, koje se veoma brzo naprave. Ja sam ovom prilikom napravila duplo manju meru i bilo nam je sasvim dovoljno, ostalo je i za sutradan, a napravila sam ih za „tren oka“, čini mi se nikad brže.
Poslovica za danas:
-„Bolje je pokliznuti nogom, nego jezikom.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.