Kroasani sa džemom
Sastojci
Testo:
- 250 ml mleka
- 250 ml vode
- 1 kockica svežeg kvasca
- 6 kašika šećera kristal
- 1 kašičica soli
- 2 cela jajeta
- 1 kg brašna mekog
Ostalo:
- 250 gr putera ili margarina
- džem po ukusu
- 1 jaje za premazivanje
- susam i šećer u prahu
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo podeliti na 10 jednakih delova, svaki malo premesiti, pokriti krpom i ostaviti 10-15 minuta da odstoji.
- Margarin podeliti na dva jednaka dela. Bilo bi dobro da margarin bude sobne temperature, kako bi se lakše mazao, a možete koristiti i margarin za mazanje "dobro jutro" ili neki drugi.
- Jufkice odvojiti u dve grupe po pet loptica. Slagati jufkice na sledeći način: svih pet jufkica rasklagijati na veličinu velikog tanjira, svaku premazati omekšalim margarinom i ređati jednu preko druge. Poslednja jufka se ne premazuje.
- Ovako složeno testo rasklagijati u krug, što je moguće tanje. Iseći na četiri dela, a zatim svaku četvrtinu na još 4 ili 6 delova. Ukoliko želite manje kroasane, onda četvrtine delite na 6 delova.
- Svaki deo savijati u kiflicu i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Od jedne grupe testa, dobije se jedan pun, veliki pleh kiflica.
- Kiflice pokriti krpom i ostaviti da narastu u plehu oko 30-40 minuta.
- Sada ceo postupak ponoviti sa drugom grupom od pet jufkica. Svaku rasklagijati, premazati margarinom, ređati jednu na drugu, pa sve zajedno rasklagijati što tanje, seći, praviti kiflice, ređati u pleh i ostaviti da narastu.
- Kroasane iz prvog pleha, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko 20-25 minuta.
- Pečene kroasane, odmah posuti šećerom u prahu i ostaviti desetak minuta, da se malo prohlade.
- E sad, bilo da pravim slatke kiflice ili kroasane, uvek ih naknadno, odnosno pečene, punim džemom ili kremom, jer tako izbegnem to, da džem iscuri iz kiflica prilikom pečenja, a sa druge strane, dobijem kifle pune džema. Ali za ovaj način punjenja kiflica, potreban vam je metalni deo za špric, odnosno poslastičarsku kesu, sa dugačkom cevčicom, kojom punite kifle.
- Ja vam od sveg srca preporučujem da kupite ovaj nastavak za punjenje, jer ga možete koristiti za krofne, šaum rolne, kiflice, kroasane, mekike…itd. Nije skup, a veoma je koristan.
- Napunite svoje kiflice džemom ili kremom, biće duplo ukusnije i sočnije.
- Gde ima, tu se i prosipa😉
- Ukoliko pak nemate ovaj nastavak za punjenje, onda na svaki isečen deo testa, staviti kašičicu džema, pa uviti kiflu i složiti u pleh.
Napomene
Još jedan recept za divne, mekane i lisnate kroasane, koje se veoma brzo naprave. Ja sam ovom prilikom napravila duplo manju meru i bilo nam je sasvim dovoljno, ostalo je i za sutradan, a napravila sam ih za „tren oka“, čini mi se nikad brže.
Poslovica za danas:
-„Bolje je pokliznuti nogom, nego jezikom.“-
Lajkujte nas: