Vanila pužići sa jagodama
Sastojci
Testo:
- 250 ml mleka
- 2 cela jajeta
- 120 gr šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 75 gr putera ili margarina otopljenog
- 1/2 kašičice soli
- 650 gr brašna mekog
Fil:
- 1 kesica pudinga od vanile
- 400 ml mleka
- 5-6 kašika šećera
Ostalo:
- 300 gr jagoda sitno iseckanih
- jaje za premazivanje
- šećer u prahu i limunov sok za glazuru
Uputstvo
- Testo zamesiti od gore navedenih sastojaka. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i duplira se.
- Za to vreme skuvati puding sa mlekom i šećerom, na uobičajen način i ostaviti da se hladi.
- Jagode iseckati na sitnije kockice.
- Naraslo testo malo premesiti, pa oklagijom rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine pola prsta.
- Preko celog testa premazati skuvan puding od vanile i posuti iseckanim jagodama. Puding ne mora da bude skroz hladan.
- Ovako nafilovano testo uviti u rolat. Rolat iseći na kriške, dva prsta debljine, pa slagati u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Složene pužiće ostaviti oko pola sata da narastu.
- Umutiti jaje, premazati pužiće i peći ih na 180*C oko 25 – 30 minuta.
- U činiju sipati šećer u prahu i malo limunovog soka i mešati par minuta kašičicom. Dovoljno je oko 50 gr šećera u prahu i sok od pola limuna. Ukoliko je smesa previše gusta, dodati još malo soka od limuna i izmešati. Ispečene i vruće pužiće premazati glazurom od šećera i limuna.
- Poslužiti toplo.
Napomene
Prvi put sam pravila ovako nešto i malo je reći da sam oduševljena. Pecivo je toliko lepo i ukusno, a poseban „šmek“ mu daje puding od vanile u kombinaciji sa jagodama. Nije puno slatko, pa ukoliko volite malo slađe, pojačajte šećer u pudingu, ili pospite malo kristal šećera preko jagoda.
Poslovica za danas:
-“ Ne troši gde možeš štedeti, ne štedi gde moraš trošiti.“-
Lajkujte nas: