Spužvaste bombone
Sastojci
- 1 belance
- 200 gr šećera u prahu
- 100 ml vode
- 1 kesica želatina
- 150 ml vode
- 200 gr šećera kristal
- kokos za valjane bombona
- ekstrat po želji i prehrambene boje
Uputstvo
- U 100 ml vode razmutiti kesicu želatina i ostaviti da želatin nabubri.
- Umutiti penasto belance. Dodati šećer u prahu i dobro izmiksati.
- U šerpicu sipati kristal šećer, dodati 150ml vode i staviti da vri par trenutaka.
- Skuvan i vruć sirup, sipati u belanca u tankom mlazu, sve vreme muteći mikserom.
- Spremljen želatin malo zagrejati. Ne sme da provri, samo da pređe u tenčno stanje, pa ga polako dodati umućenim belancima.
- Nastaviti sa miksanjem još desetak minuta otprilike. Dobićete belu i gustu smesu, koja se udvostručila miksanjem.
- U smesu sipati malo ekstrata po želji i izmiksati još malo. Na kraju, smesu podeliti na 2-3 dela, pa u svaki dodati različitu, prehrambenu boju, te izmešati.
- U pleh dimenzija 20 x 30 cm, sipati kokos, da pokrije dno. Na kokos sipati smesu u jednoj boji, pa špatulom polako rasporediti preko celog pleha. Preko sipati smesu u drugoj boji pa razmazati preko prvog. I na kraju sipati treći deo smese i razmazati. Odozgo posuti obilato kokos i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
- Smesu izručiti na dasku pa oštrim nožem seći na kockice, valjati u kokos i ređati na tacnu.
- Ja sam koristilia i silikonski kalup, za male mafine, i dobijala okrugli oblik, pa ih takođe valjala u kokos.
Napomene
Ove spužvaste ili sunđeraste bombone su veoma zanimljive, brze i lake za pravljenje. Jedina mana im je što u njih ide previše šećera, ali jednom godišnje možemo malo i da zgrešimo😉
Poslovica za danas:
-„Sudbina se smeje i onima veoma odvažnim i onima veoma opreznim.“-
Lajkujte nas: