Baklava

Odštampaj
5 from 1 vote

Baklava

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Turska
Keyword: baklava, agde,kore,orasi,brzo,lako,najlepša,ukusna,mekana,sočna

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 200 gr šećera
  • istrugana korica jednog limuna
  • 250 gr putera ili margarina

Agda:

  • 800 gr šećera
  • 500 ml vode
  • 1-2 kesice vanilin šećera
  • sok od jednog limuna

Uputstvo

Agda:

  • U šerpu sipati šećer i vodu i pustiti da provri.
  • Kada sirup provri, dodati vanilin šećer i sok od jednog limuna, malo promešati i skinuti sa ringle. Ostaviti da se ohladi.

Baklava:

  • U posudi pomešati orahe, šećer i struganu koru limuna. Puter ili margarin staviti u šerpicu i istopiti.
  • Uzeti odgovarajući pleh i podmazati ga malo, otopljenim puterom.
  • Na početku, jednu koru odmah odvojite i ostavite sa strane. Sada ređati baklavu, tako što ćete svaku koru poprskati sa malo otopljenog putera, pa preko posuti 2-3 kašike fila od oraha. Ovaj postupak ponavljati dok se kore i fil ne potroše.
  • Složenu baklavu iseći na kocke ili rombove, nekim oštrim nožem. Ukoliko vam je ostalo otopljenog putera, preliti preko baklave. Sada celu baklavu pokriti onom korom koju ste odvojili na početku, da se isečeni delovi kora, ne bi izvijali i odvajali od baklave, dok se bude pekla.
  • Baklavu peći na 200*C oko pola sata. Kada protresete pleh, ako baklava šeta po plehu, znači da je pečena.
  • Izvaditi iz rerne i polako skloniti koru kojom je baklava pokrivena. Budite pažljivi, jer je kora lomljiva.
  • Baklavu sada preliti ohlađenim sirupom, tj. agdom. Polovinu sirupa polako prelijte preko kolača, zatim ostavite pola sata, da baklava upije, nakon toga preliti ostatak agde. Ostaviti baklavu da se potpuno ohladi i upije sirup, pa poslužiti.

Napomene

E kod mene je ovako: Baklava prvo mesto, deset mesta prazno, pa sledeći kolač🤩Ne postoji baklava koju nisam probala, ali ova je nešto savršeno. Ja nisam jela lepšu baklavu, ako izuzmem onu, za koju se kore mese i razvijaju ručno, neposredno pred slaganje baklave. Dobih recept od moje divne Sladjane i lepo me je upozorila da je baklava čista fantazija, a ja hoću lično da se uverim…i eto pojedoh pola pleha od juče, upropasti me žena načisto😂😂
Poslovica za danas:
-„Ljubav je poput senke, ako joj okreneš leđa ona te prati, ukoliko trčiš za njom ona beži.“
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

1 reagovanje na Baklava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here