Patišpanj

Patišpanj

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači, Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: torta, kolači, patišpanja, padišpanja, kora, pečena, suva

Sastojci

  • 4 cela jajeta
  • 150 gr šećera
  • 40 ml ulja
  • 130 gr brašana
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Uputstvo

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Umutiti dobro belanca sa šećerom u čvrst sneg.
  • Dodati žumanca i umutiti sa belancima.
  • Na kraju dodati ulje, brašno i prašak za pecivo, pa polako, varjačom izmešati, da se sastojci sjedine.
  • Smesu izručiti u podmazan, okrugli pleh, prečnika 20 cm.
  • Pleh ubaciti u hladnu rernu, pa rernu uključiti na 160*C i peći patišpanj oko 40 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je pečen.
  • Pečeni patišpanj izvaditi iz kalupa, pokriti krpom i ostaviti da se ohladi.
  • Posuti šećerom u prahu, iseći na kriške i poslužiti.

Napomene

Jedna obična, starinska torta. Tako su je bar zvali naše bake i deke. Sećam se da je moj deda obožavao patišpanj, i da je, kada vidi da filujemo neku tortu filom, uvek pitao, što kvarimo tako lepu tortu, misleći na patišpanj. Retko ko više pravi običan patišpanj, ali hajde da se malo prisetimo. Napravite i probajte…iznenadićete se koliko je u stvari ukusan, onako običan i bez ikakvog fila.
Poslovica za danas:
-“ Ko svoje tajne čuva, uvek je svoj gospodar.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.