Liker od dinje

Liker od dinje

Ukupno vreme15 mins
Kategorija: Napitak
Kuhinja: Srpska
Keyword: Liker, dinja, piće, rakija, vodka, slatko

Sastojci

  • 1/2 zrele dinje
  • 400 ml vodke ili rakije
  • 100 gr šećera
  • 200 ml vode

Uputstvo

  • Što se tiče ovog likera, nema tu neke filozofije. Dinju očistiti, iseckati na kockice i staviti u jednu malo veću teglu. Preko dinje sipati šećer, naliti vodkom ili rakijom, zatvoriti original zatvaračem i ostaviti nedelju dana. Povremeno teglu promućkati, kako bi se šećer istopio.
  • Posle nedelju dana, procediti, dodati vodu i sipati u flašu. Ako je voda sa česme, dobro bi bilo prokuvati je i ohladiti, pa tek onda sastaviti sa likerom.
  • Liker nije obavezno procediti, možete ga zajedno sa voćem presuti u jednu lepu, ukrasnu flašu, dodati vodu i ostaviti do služenja.
  • Mere za ovaj liker su po mom ukusu, vi probajte, pa ako vam se nešto ne svidi, vi ga slobodno korigujte. Ja sam isprobavala dok nisam našla pravu meru za mene. Isto uradite i vi.
  • I još jedna napomena: ja sam ovaj liker pravila i sa rakijom i sa vodkom, obe verzije su lepe, ali ipak, blagu prednost dajem rakiji, a evo i zašto: Vodka je prilično opora i mora da se doda voda, da bi se ublažila ta njena oporost, ali u tom slučaju, dosta gubi na jačini i tada ostaje samo slatkoća likera. Što se rakije pak tiče, ako je rakija blaža, voda ne mora da se dodaje i to je najbolja kombinacija, a ako je rakija jača, kada se doda voda, malo se izgubi na jačini, ali ostaje ona blaga ljutost, koja vas opominje da to ipak nije samo sok od dinje, već jedno umereno alkoholno piće.

Napomene

Šta da vam kažem, probajte da „ukradete“ jednu flašu rakije od supruga, oca, brata… i napravite sebi ovaj divan i predivan liker. A kada bude spreman, pozovete drugarice na jedno lepo, žensko, večernje druženje i uživajte zajedno uz čašicu ovog likera od dinje…ali ne preterujte, dve – tri čašice su sasvim dovoljne☝☝
Poslovica za danas:
-“ Uradi trezan ono što si rekao da ćeš uraditi, dok si bio pijan. To ćete naučiti da držiš usta začepljena.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Napitak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating
The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here