Slane punjene ružice

Slane punjene ružice

Ukupno vreme1 hr 15 mins
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pecivo, puzici, ruzice, slano, sir, dorucak, vecera

Sastojci

  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 150 gr putera ili margarina
  • 2 cela jajeta
  • 800-900 gr brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Ostalo:

  • punjenje po izboru, jaje i susam za premazivanje i posipanje

Uputstvo

  • U mlako mleko staviti kašičicu šećera i kvasac, malo razmutiti i ostaviti da se kvasac aktivira.
  • Zatim, dodati jaja, ulje, puter i so, pa umutiti da se smesa izjednači. Na kraju dodati brašno i umesiti testo. Brašno dodavati po malo, jer je mera za brašno individualna. Meni je otišlo 800gr, a po receptu ide 840gr. Trebaće malo brašna i za posipanje, tako da sam odlučila da ne stavljam tačnu meru, već između 800-900gr.
  • Da napomenem, testo nije rastegljivo kao za hleb ili kiflice, već masno, rupičasto i kida se.
  • Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
  • Naraslo testo podeliti na tri dela i malo premesiti. Uzet jedan deo, pa tanko rasklagijati.
  • Nožem ili sekačem za testo, iseći na pola po dužini, a zatim, od sredine ka unutra, na oba dela, napraviti rezove, širine 1-2cm i dužine oko 5cm.
  • Za punjenje ovog peciva, možete koristiti svež sir (izgnježden i pomešan sa jajetom), kačkavalj, šunku, fil od mlevenog mesa ili šta vam već padne na pamet. Ja sam ovaj put napravila pola sa sirom, a pola pizza punjenje.
  • Na kraj testa, koji nije isečen, staviti fil, pa polako sve uviti u rolat.
  • Uvijeni rolat, sada uviti oko svoje ose, da se dobije ružica ili puž.
  • Isto uraditi sa ostala tri dela testa. Dobijene ruže ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Ovako dobijene ruže, ostaviti da odstoje, dok rerna ne bude spremna i zagrejana. Pre pečenja, ruže premazati umućenim jajetom ili žumancetom i posuti susamom.
  • Peći na 200 – 220*C oko pola sata.

Napomene

Divne, mirišljave i preukusne punjene ružice. Ne zna se da li su lepše sa sirom, sa mesom, šunkom, kačkavaljem…često ih pravim i probala sam sve ukuse i sve što mi je palo na pamet, ostalo je još da probam slatku i voćnu varijantu. Probaću i to, a probajte i vi jer, koliko god se vama činilo drugačije, ove ružice se zaista veoma lako, brzo i jednostavno naprave.
Poslovica za danas:
-“ Inteligencija nije u tome da ne pravimo greške, već da ih ne ponavljamo.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here