Sara torta

Sara torta

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, sara, orasi, fil, na pari,čokolada, pečene, korice

Sastojci

Kore:

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šečera
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna

I Fil:

  • 15 žumanaca
  • 300 gr šećera kristal
  • 375 gr putera ili margarina
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kesice vanile

II Fil:

  • 120 gr mlevenih oraha
  • 2 kesice vanile
  • 1 kockica putera
  • malo mleka

Ostalo:

  • Šlag ili čokoladna glazura

Uputstvo

Kore:

  • Dobro umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
  • Dodati orahe i brašno, pa polako špatulom promešati, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći 3 kore, u plehu dimenzija 20 x 30cm, ili okruglom plehu, prečnika 26cm.

I Fil:

  • Mutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane bela i penasta. Tako umućena žumanca skuvati na pari. Ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti puter, dodati skuvan i ohlađen fil, pa dobro sve izmiksati.
  • Fil podeliti na dva dela. U jedan deo sipati vanilu i izmiksati. U drugi deo dodati istopljenu čokoladu pa sve izmiksati.

II Fil:

  • Mlevene orahe popariti sa malo vrelog mleka. Dodati kockicu putera i vanilu, pa sve lepo izmešati i ostaviti da se malo ohladi.
  • Kada su gotova sva tri fila, tortu filovati sledećim redom: kora, žuti fil, kora, čokoladni fil, kora, fil sa orasima.
  • Preko torte preliti glazuru od čoklade ili premazati celu šlagom.

Napomene

Nađoh ovaj stari recept, a ni sama ne znam koliko je star i koliko ga već dugo imam. Bez obzira na to, sada sam je prvi put napravila, sigurna sam, ne i poslednji. Torta je izvanredna i kao što uvek kažem, torta sa filom na pari nema konkurenciju. Samo je napravite i probajte, obećavam uživanje u ukusu.
Poslovica za danas:
-“ Velika je snaga u onome, ko ume da prećuti i kada ima pravo.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.