U mlako mleko staviti kašičicu šećera i kvasac, malo razmutiti i ostaviti da se kvasac aktivira.
Zatim, dodati jaja, ulje, puter i so, pa umutiti da se smesa izjednači. Na kraju dodati brašno i umesiti testo. Brašno dodavati po malo, jer je mera za brašno individualna. Meni je otišlo 800gr, a po receptu ide 840gr. Trebaće malo brašna i za posipanje, tako da sam odlučila da ne stavljam tačnu meru, već između 800-900gr.
Da napomenem, testo nije rastegljivo kao za hleb ili kiflice, već masno, rupičasto i kida se.
Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Naraslo testo podeliti na tri dela i malo premesiti. Uzet jedan deo, pa tanko rasklagijati.
Nožem ili sekačem za testo, iseći na pola po dužini, a zatim, od sredine ka unutra, na oba dela, napraviti rezove, širine 1-2cm i dužine oko 5cm.
Za punjenje ovog peciva, možete koristiti svež sir (izgnježden i pomešan sa jajetom), kačkavalj, šunku, fil od mlevenog mesa ili šta vam već padne na pamet. Ja sam ovaj put napravila pola sa sirom, a pola pizza punjenje.
Na kraj testa, koji nije isečen, staviti fil, pa polako sve uviti u rolat.
Uvijeni rolat, sada uviti oko svoje ose, da se dobije ružica ili puž.
Isto uraditi sa ostala tri dela testa. Dobijene ruže ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ovako dobijene ruže, ostaviti da odstoje, dok rerna ne bude spremna i zagrejana. Pre pečenja, ruže premazati umućenim jajetom ili žumancetom i posuti susamom.
Peći na 200 - 220*C oko pola sata.