Karamel torta
Sastojci
Kore:
- 15 belanaca
- 40 kašika šećera kristal
- 9 kašika prezili
- 300 gr seckanih oraha
- 6 kašika brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 15 žumanaca
- 300 gr šećera kristal
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 250 gr putera ili margarina
Uputstvo
Kore:
- Dobro umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ostale sastojke, pa varjačom polako izmešati smesu da se sastojci izjednače. Od ove smese ispeći tri kore.
- Pleh može da bude okrugao, prečnika 26cm ili dimenzija 20 x 30 cm.
Fil:
- Mutiti žumanca sa šećerom, dok ne dobije penastu formu i skroz svetlu boju.
- Ovako umućena žumanca skuvati na pari. Pred kraj, dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti fil da se ohladi.
- Posebno umutiti puter sa 2-3 kašike šećera u prahu. Ohlađen fil, kašiku po kašiku dodavati u puter, sve vreme muteći mikserom.
- Ovim filom nafilovati celu tortu. Tortu ukrasiti po želji ili je jednostavno, odozgo posuti mlevenim orasima.
Napomene
Što se tiče fila, kuvanog na pari, možete ga umutiti u loncu za kuvanje mleka (lonac sa duplim dnom) i odmah ga u njemu i skuvati. Ako nemate taj lonac, umutite ga u nekom, malo dubljem lončiću, pa taj stavite u drugi malo veći, u koji ste prethodno sipali vodu, zatim stavite na ringlu i kuvajte. Ono što je važno da znate, file se ne kuva dugo, najbolje je, odvojiti kašiku fila na tacnu i staviti u frižider da se malo ohladi. Tako ćete najbolje videti da li je fil dovoljno gust. Čokolada se dodaje na kraju i par trenutaka meša da se čokolada istopi i fil je gotov. Ovo objašnjenje je bilo za one mlade domaćice, koje imaju strah od fila na pari. Dovoljno je da ga samo jednom skuvate i znaćete mu caku, tako da, samo napred??
Poslovica za danas:
-“ Iskustvo je najbolji učitelj.“-
Lajkujte nas: