Lazanje

Lazanje

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Italian
Keyword: Lazanje, kore, sos, bešamel

Sastojci

Kore:

  • 3 cela jajeta
  • 300 gr brašna mekog
  • 1/2 kašičice soli

Fil sa mesom:

  • 300 gr mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kesica mešavine za bolonjeze sos

Bešamel sos:

  • 100 gr putera ili margarina
  • 90 gr brašna
  • 1 litar mleka
  • 1 kašičica soli

Ostalo:

  • 100 gr kačkavalja
  • ulje, so, biber, začin

Uputstvo

Kore:

  • Kore za lazanje možete kupiti gotove, biće vam potrebno oko 400 gr gotovih kora. Međutim, ako niste probali lazanje sa gotovim korama, kao da ih niste ni probali. Zato vam predlažem da, ipak odvojite tih deset minuta i napravite domaće kore.
  • Umutiti jaja i so. Dodati brašno i umesiti testo da bude malo tvrđe. Ako imate mašinu za supu, onda testo podeliti na nekoliko delova, pa svaki deo provlačiti kroz valjak na mašini. Prvo podesiti na najveću debljinu, pa smanjivati i ponovo provlačiti trake od testa kroz mašinu. Debljinu testa ostaviti po želji, ja sam, na kraju, provukla dva puta na broju 6, na mašini i to je bilo to.
  • Ukoliko nemate mašinu za supu, testo ostavite u komadu, pa ga oklagijom rastanjiti do željene debljine.
  • Kada je testo rastanjeno, iseći ga na dužinu koja je potrebna, a u zavisnosti od posude u koju ćete da ređate lazanje. Spremljene kore ostavite da se prosuše, dok spremate ostale sastojke.
  • Podsećam da je potrebno samo deset minuta da se umesi testo i rastanji na trake.

Fil sa mesom:

  • Sitno iseckati crni luk i izdinstati na malo ulja. Dodati meso i ispržiti do kraja.
  • Posebno spremiti sos za bolonjeze, po uputstvu sa kesice, pa sastaviti sa mesom. Ako je potrebno, posoliti i dodati malo bibera.
  • Po meni, ovi sosevi iz kesice su fantastični i uvek ih koristim za lazanje. Imaju sve potrebne začine u sebi, i u pravoj meri, tako da ne možete da omanete, a spreme se za čas.

Bešamel sos:

  • U šerpi na laganoj vatri, istopiti puter. Dodati brašno, pa žicom mešati dok se ne sjedine brašno i puter. Pustiti malo da se sve zajedno proprži, par trenutaka samo, pa polako dodavati mleko i sve vreme mešati žicom. Na kraju posoliti i skuvati do kraja. Kada sos počne da vri, pustiti ga par trenutaka da krčka i skinuti sa ringle. Sos odmah poklopiti da se ne bi uhvatila korica.
  • U veću šerpu sipati vodu, posoliti i staviti da vri. Kada voda provri, ubaciti testo da se skuva. Potrebno je samo nekoliko trenutaka u kipućoj vodi da se kore skuvaju. Kada isplivaju na površinu, vaditi rešetkastom kašikom na krpu ili papir za pečenje.
  • Lazanje slagati na sledeći način: U posudu sipati malo bešamel sosa, da pokrije dno. Preko toga složiti skuvane kore, pa ih upakovati da lepo pokriju dno posude. Preko kora sipati oko dve kutlače sosa sa mesom, pa rasporediti preko kora. Ponovo sipati bešamel sos, takođe dve kutlače otprilike, pa razmazati polako preko cele površine. Pa opet ispočetka: kore, sos sa mesom, bešamel sos i tako dok se sastojci ne potroše.
  • Lazanje na kraju pokriti korama, zaliti ostatkom bešamela i posuti rendanim kačkavaljem. Meni od ove mere, u klasičnoj veličini vatrostalne činije, izađe tri reda kora, i dovoljan je obrok za četiri osobe.
  • Lazanje peći oko 50 minuta na 200*C. Ispečene lazanje ostaviti oko 20 – 30 minuta da odstoje, pa iseći na kocke i poslužiti.

Napomene

Lazanje su predivno i preukusno jelo, pogotovo ako ih spremite na ovaj način i sa domaćim, umešenim korama. Verujte da je ovde samo recept dugačak i da se samo čini da ima dosta posla, ali uopšte nije tako. Sve se ovo za čas spremi, a vredi svakog odvojenog trenutka u kuhinji. Kada budete probali, znaćete o čemu pričam, znaćete i vi a i vaši ukućani.
Poslovica za danas:
-“ Strani se jezik bolje uči u kuhinji nego u školskim klupama.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.