Najlepša čokoladna torta

Najlepša čokoladna torta

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, čokoladna, orasi, kremasta, čokolada

Sastojci

Kore:

  • 10 celih jaja
  • 10 kašika šećera kristal
  • 10 kašika oraha mlevenih
  • 5 kašika brašna mekog
  • 4 štangle čokolade izrendane

I fil:

  • 400 gr mlevenih oraha
  • 200 ml mleka
  • 100 gr šećera u prahu
  • 100 gr putera

II fil:

  • 8 celih jaja
  • 250 gr šećera
  • 200 gr čokolade
  • 250 gr putera

Glazura:

  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike ulja

Uputstvo

Kore:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca, pa izmiksati. Na kraju dodati brašno, orahe i izrendanu čokoladu, pa polako varjačom sve izmešati.
  • Od ove smese ispeći dve kore.

I fil:

  • Popariti mlevene orahe sa provrelim mlekom.
  • Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu, pa kada se popareni orasi malo prohlade, sastaviti ih sa puterom i izmiksati.

II fil:

  • Mutiti dobro jaja sa šećerom, dok ne posvetle. Umućena jaja skuvati na pari, pred kraj dodati čokoladu i kuvati još malo dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti puter i u njega dodavati po malo ohlađenog fila, sve vreme miksajući.
  • Tortu sada filovati, sledećim redom: Kora, polovina drugog fila, ceo prvi fil od parenih orasa, druga polovina drugog fila, kora.
  • Preko staviti glazuru od čokolade i ukrasiti po želji.
  • Moj savet je, da prvo skuvate fil na pari, pa dok se on hladi, umutite i ispečete kore. Ovim redom ćete dosta skratiti vreme pravljenja torte. Takođe savetujem da je pravite isključivo sa puterom. I na kraju, 4 štangle čokolade su otprilike 100 gr

Napomene

Recept za ovu tortu sam dobila od moje snajke Gorice i to pre skoro trideset godina. Ja zaista ne znam gde je ona iskopala ovaj recept, ali torta je neponovljiva, verujte da ne preterujem ni malo. Nisam do sad nigde naišla na ovu tortu, niti na njen recept, tako da imate priliku za jednu pravu kulinarsku premijeru. 
Poslovica za danas:
-“ Išao putnik brže ili sporije, dužina puta ostaje ista.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.