Buhtle sa uljem
Sastojci
- 500 ml mleka
- 250 ml ulja
- 2 cela jajeta
- 1 žumance
- 1 kockica kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanile
- strugana kora od jednog limuna i prstohvat soli
- 1 kg brašna mekog
- Džem ili krem za filovanje
Uputstvo
- U toplo mleko razmutiti šećer i kvasac da se istopi, pa dodati malo brašna da se dobije smesa malo gušća nego za palačinke. Pokriti krpom i ostaviti da kvasac krene.
- Kada je smesa narasla, dodati ostale sastojke, izmešati da se sjedine, pa umesiti testo dadajući malo po malo brašna. Pokriti krpom i ostaviti na toplo, da testo naraste.
- Naraslo testo izručiti na brašnom posutu površinu pa ga rasklagijati na debljinu 1/2 cm.
- Rasklagijano testo iseci na pravougaonike, otprilike 10 x 5 cm, i na svaki pravougaonik staviti džem ili krem po dužini.
- Sada, spajati ivice testa po dužini i dobro ih slepiti prstima. Krajeve takođe slepiti, malo ih podviti prema spoju testa. Spoj okrenuti ka dnu podmazanog pleha. Ovako formirane buhtle, ređati u pleh jednu do druge. Pleh prethodno podmazati uljem ili margarinom.
- Buhtle složene u pleh, premazati uljem i ostaviti pola sata da malo narastu.
- Peći na 200* oko 30 minuta.
- Ispečene buhtle, prevrnuti iz pleha na neki plato, gornjom koricom na dno platoa, pokriti krpom i pustiti da se malo prohlade.
- Posle petnaestak minuta, okrenuti ih, posuti prah šećerom i poslužiti dok su još tople.
Napomene
Imam dva recepta za buhtle, jedan je sa puterom a ovaj drugi sa uljem. Za koji god da se odlučite, nećete se prevariti. Oba recepta su podjendako dobra. Buhtle su mekane kao pamuk, a svake su ukusne na svoj način, prvim buhtlama poseban ukus daje puter a ovim drugim, korica limuna. Ako budete isprobali oba recetpa, uverićete se, da se ni vi nećete moći odlučiti koje su bolje.
Poslovica za danas:
-“ Ne možeš svakog dana da učiniš veliko delo, ali možeš dobro.“-
Lajkujte nas: