Slatka mala čokoladna torta
Sastojci
Kora:
- 4 cela jajeta
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 80 gr kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 100 gr putera ili margarina
- 250 gr čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanile
Uputstvo
Kora:
- Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih dobro umutiti sa šećerom. Zatim dodati žumanca i još malo izmiksati. Na kraju dodati ostale sastojke i izmešati polako varjačom ili nekom špatulom.
- Smesu izručiti u podmazan, okrugli pleh na rasklapanje. Peći na 200*C. Povremeno čačkalicom proveriti, da li je kora pečena. Pečenu koru ostaviti u plehu.
Fil:
- U šerpi istopiti puter i čokoladu. Kada je istopljeno, dodati slatku pavlaku i vanilin šećer, pa zagrevati skoro do vrenja. Skloniti sa ringle i ostaviti desetak minuta da se prohladi i preliti preko kore u plehu.
- Tortu ostaviti da se prirodno ohladi pa odložiti u frižider do služenja.
- Pre služenja, rasklopiti pleh i skinuti, pa tortu prebaciti na tacnu.
- Tortu iseći i poslužiti.
Napomene
Ja sam ovaj put, za tortu koristila malu modlu u obliku srca. Inače, obično koristim okrugli pleh, prečnika 24 cm, u tom slučaju, torta bude samo malo tanja, ali ukus ostaje nepromenjen. Tortica je slatka i „na oko“, i ukusna na jeziku, brzo se napravi, blagog je ukusa i nije previše slatka…možete je poslužti sa šlagom, sa voćem ili jednostavno bez ičega. Odluku prepuštam vama?
Poslovica za danas:
-“ Ljudi koji ne mogu vladati svojim srcem, još manje mogu vladati svojim jezikom.“-
Lajkujte nas: