Harmonika hleb

Harmonika hleb

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Austrijska
Keyword: Hleb, iz delova, harmonika, sa začinima, mediteranski, italijanski začin

Sastojci

Testo:

  • 1 kg brašna mekog
  • 600 ml mlake vode
  • 1 kockica kvasca
  • 20 gr soli
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje:

  • 150 gr putera ili margarina
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašičice italijanskog začina
  • 50 gr sitnog parmezana

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
  • U jednu činiju staviti omekšali puter, posoliti, dodati izrendan beli luk i italijanski začin, pa sve lepo izmešati da se sastojci sjedine. Možete dodati i malo bibera, ako volite. Što se tiče začina, ako nemate mešavinu italijanskog začina, možete dodati začine po izboru, na primer: po kašičicu origana, ruzmarina, bosiljka ili šta vam već padne na pamet i šta se nađe u kuhinji, a i meru začina, takođe možete da korigujete, sve prema vašem ukusu.
  • Kada je testo naraslo, izručiti ga na pobrašnjen sto, rasklagijati u oblik pravougaonika, premazati ga mešavinom putera i začina, posuti parmezanom i iseći na četiri dela, tako da se dobiju četiri trake.
  • Od isečenih traka treba napraviti harmoniku. Prvo jedan kraj, dužine otprilike 10 cm, preklopiti preko trake.
  • Sada podvući ruku ispod preklopljenog dela, pa ga u istoj širini prebaciti na sledećih 10 cm trake.
  • Opet podvući ruku ispod presavijenog dela, pa prebaciti dalje na traku.
  • Tako uraditi do kraja trake da se dobije harmonika.
  • Ovako ispresavijanu traku okrenuti na stranu i staviti u pleh. Voditi računa da, deo trake koji je premazan puterom bude na gore, kada se stavi u pleh.
  • Isto uraditi sa ostalim trakama i složiti ih u pleh.
  • Kada je slaganje završeno, uključiti rernu, a testo pokriti krpom i ostaviti da odstoji dok se rerna ne ugreje.
  • Hleb peći na 180*C oko 50 minuta.
  • Kada je hleb ispečen, izvaditi ga iz pleha i ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti dok je još topao.

Napomene

Ovaj hleb je jednostavno božanstven i stvarno bi bilo šteta ne probati ga. A tek ovo slaganje traka i ređanje u pleh, pa to može da bude itekakav izazov za sve domaćice. Ne treba vam čak ni nož da ga isečete, kriške se same odvajaju. Što se pleha tiče, možete koristiti neki drugi širi, a trake ređati u dva reda, ili u okrugli, pa ređati u krug…jedno je sigurno, ništa od toga, ne može umanjiti divan ukus ovog hleba. 
Poslovica za danas:
-“ Bolje suv hleb s’ poštenjem, nego kolač s’ nepoštenjem.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.