Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Štrudle
Kuhinja: Srpska
Keyword: Štrudla, mak, kiselo, testo, kolač

Sastojci

Testo:

  • 250 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 125 gr putera ili margarina
  • 2 žumanceta
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • brašna po potrebi

Fil:

  • 400 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera
  • 2 belanceta
  • malo mleka

Uputstvo

Testo:

  • U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati žumanca, otopljen puter, šećer i so, pa sve dobro izmešati.
  • Na kraju dodati brašna po potrebi, da se zamesiti lepo glatko testo koje se ne lepi.
  • Testo podeliti na četiri dela, svaki deo premesiti i oblikovati jufku. Ostaviti da naraste, a za to vreme spremiti fil.
  • U šerpu staviti mleveni mak i šećer, pa dodavati mleko po malo i svaki put, kada dospete malo mleka, promešati smesu. Fil malo prokuvati na ringli, sve vreme mešajući. Kao što rekoh, mleko dodavati po malo, da se fil ne bi previše razredio.
  • Ostaviti fil da se malo prohladi.
  • Posebno umutiti belanca, pa tako umućen sneg od belanaca dodati u skuvan i prohlađen fil i polako varjačom izmešati da se ujednači.
  • Ko voli, može da doda dve šake suvog grožđa. Pre toga, suvo grožđe potopiti u vruću vodu da nabubri, procediti pa dodati u fil i izmešati.
  • Kada je testo naraslo, uzeti jednu jufku i rasklagijati je u oblik pravougaonika.
  • Testo premazati četvrtinom fila.
  • Sada sve zajedno uviti u rolat. Obe strane zatvoriti stiskanjem testa, da fil ne curi prilikom pečenja.
  • Ovako uvijenu štrudlu prebaciti u podmazan pleh.
  • Postupak ponoviti sa ostalim jufkama. Prebaciti ih u pleh i pokriti krpom da stoje dok se rerna ne zagreje.
  • Uključiti rernu i ugrejati na 200*C. Ubaciti pleh sa štrudlom i peći oko pola sata.
  • Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.
  • Iseći je na kriške, posuti prah šećerom i poslužiti.

Napomene

Kada pravite štrudlu, obično napravite dva pruta, koja budu malo veća, odnosno deblja. Po ovom receptu, testo se deli na četiri dela i samim tim, dobiju se tanki prutovi, parčići su manji i puni fila a testo nije suvo i hlebasto. Godinama pravim štrudlu i još nisam naišla na bolji recept od ovog.
Poslovica za danas:
-“ Možda se pod maskom lakše živi, al’ se teže diše.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Štrudle. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.