U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati žumanca, otopljen puter, šećer i so, pa sve dobro izmešati.
Na kraju dodati brašna po potrebi, da se zamesiti lepo glatko testo koje se ne lepi.
Testo podeliti na četiri dela, svaki deo premesiti i oblikovati jufku. Ostaviti da naraste, a za to vreme spremiti fil.
U šerpu staviti mleveni mak i šećer, pa dodavati mleko po malo i svaki put, kada dospete malo mleka, promešati smesu. Fil malo prokuvati na ringli, sve vreme mešajući. Kao što rekoh, mleko dodavati po malo, da se fil ne bi previše razredio.
Ostaviti fil da se malo prohladi.
Posebno umutiti belanca, pa tako umućen sneg od belanaca dodati u skuvan i prohlađen fil i polako varjačom izmešati da se ujednači.
Ko voli, može da doda dve šake suvog grožđa. Pre toga, suvo grožđe potopiti u vruću vodu da nabubri, procediti pa dodati u fil i izmešati.
Kada je testo naraslo, uzeti jednu jufku i rasklagijati je u oblik pravougaonika.
Testo premazati četvrtinom fila.
Sada sve zajedno uviti u rolat. Obe strane zatvoriti stiskanjem testa, da fil ne curi prilikom pečenja.
Ovako uvijenu štrudlu prebaciti u podmazan pleh.
Postupak ponoviti sa ostalim jufkama. Prebaciti ih u pleh i pokriti krpom da stoje dok se rerna ne zagreje.
Uključiti rernu i ugrejati na 200*C. Ubaciti pleh sa štrudlom i peći oko pola sata.
Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.
Iseći je na kriške, posuti prah šećerom i poslužiti.