Štrudla sa makom
Sastojci
Testo:
- 250 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 125 gr putera ili margarina
- 2 žumanceta
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- brašna po potrebi
Fil:
- 400 gr mlevenog maka
- 200 gr šećera
- 2 belanceta
- malo mleka
Uputstvo
Testo:
- U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati žumanca, otopljen puter, šećer i so, pa sve dobro izmešati.
- Na kraju dodati brašna po potrebi, da se zamesiti lepo glatko testo koje se ne lepi.
- Testo podeliti na četiri dela, svaki deo premesiti i oblikovati jufku. Ostaviti da naraste, a za to vreme spremiti fil.
- U šerpu staviti mleveni mak i šećer, pa dodavati mleko po malo i svaki put, kada dospete malo mleka, promešati smesu. Fil malo prokuvati na ringli, sve vreme mešajući. Kao što rekoh, mleko dodavati po malo, da se fil ne bi previše razredio.
- Ostaviti fil da se malo prohladi.
- Posebno umutiti belanca, pa tako umućen sneg od belanaca dodati u skuvan i prohlađen fil i polako varjačom izmešati da se ujednači.
- Ko voli, može da doda dve šake suvog grožđa. Pre toga, suvo grožđe potopiti u vruću vodu da nabubri, procediti pa dodati u fil i izmešati.
- Kada je testo naraslo, uzeti jednu jufku i rasklagijati je u oblik pravougaonika.
- Testo premazati četvrtinom fila.
- Sada sve zajedno uviti u rolat. Obe strane zatvoriti stiskanjem testa, da fil ne curi prilikom pečenja.
- Ovako uvijenu štrudlu prebaciti u podmazan pleh.
- Postupak ponoviti sa ostalim jufkama. Prebaciti ih u pleh i pokriti krpom da stoje dok se rerna ne zagreje.
- Uključiti rernu i ugrejati na 200*C. Ubaciti pleh sa štrudlom i peći oko pola sata.
- Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.
- Iseći je na kriške, posuti prah šećerom i poslužiti.
Napomene
Kada pravite štrudlu, obično napravite dva pruta, koja budu malo veća, odnosno deblja. Po ovom receptu, testo se deli na četiri dela i samim tim, dobiju se tanki prutovi, parčići su manji i puni fila a testo nije suvo i hlebasto. Godinama pravim štrudlu i još nisam naišla na bolji recept od ovog.
Poslovica za danas:
-“ Možda se pod maskom lakše živi, al’ se teže diše.“-
Lajkujte nas: