Prijina lenja pita

Prijina lenja pita

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Lenja, pita, kolač, jabuke, mast

Sastojci

  • 250 gr masti
  • 250 gr šećera
  • 3 cela jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 600 gr brašna (otrpilike)
  • 1 kg jabuka
  • vanilin šećer, cimet i jedna šaka griza ili prezli

Uputstvo

  • Mutiti dobro mast sa šečerom, dok ne pobeli. Dodati jaja, prašak za pecivo i brašno, pa umesiti testo.
  • Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu. Dodati čašu vode i 5-6 kašika šećera, prokuvati ih samo par minuta, pa ih procediti.
  • Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti direktno na dno tepsije, dimenzija 20 x 30 cm.
  • Preko kore posuti malo griza ili prezli pa rasporediti proceđene jabuke. Jabuke posuti vanilom i cimetom.
  • Preko jabuka staviti drugi deo testa.
  • Najbolje da rastanjite testo na veličinu pleha, umotate ga polako oko oklagije pa prenesete do pleha. U slučaju da se testo kida ima i za to rešenje. Kidajte deo po deo testa, rastanjite ga između dlanova pa stavite preko jabuka i tako sastavite gornju koru od delova. Naravno, prilikom pečenja, to će se sve izjednačiti i sastavci se neće primećivati.
  • Peći na 180*C oko 20 minuta.
  • Ohlađenu lenju pitu iseći, posuti prah šećerom i poslužiti.

Napomene

Kraljica voća je neiscrpan izvor inspiracije, kada su kolači u pitanju. Postoji nebrojeno recepata za kolače sa jabukama, a pogotovo za lenju pitu. Vidite, svako ima svoj recept, a ja sam tu da svaki od njih isprobam i prenesem svoje iskustvo. Ovo je recept moje prije, napravila, probala…mmm divna je zaista. Mere su odlične, ukus još bolji..ostaje vam samo da probate.
Poslovica za danas:
-“ Jabuka ne pada daleko od stabla.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.