Mutiti dobro mast sa šečerom, dok ne pobeli. Dodati jaja, prašak za pecivo i brašno, pa umesiti testo.
Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu. Dodati čašu vode i 5-6 kašika šećera, prokuvati ih samo par minuta, pa ih procediti.
Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti direktno na dno tepsije, dimenzija 20 x 30 cm.
Preko kore posuti malo griza ili prezli pa rasporediti proceđene jabuke. Jabuke posuti vanilom i cimetom.
Preko jabuka staviti drugi deo testa.
Najbolje da rastanjite testo na veličinu pleha, umotate ga polako oko oklagije pa prenesete do pleha. U slučaju da se testo kida ima i za to rešenje. Kidajte deo po deo testa, rastanjite ga između dlanova pa stavite preko jabuka i tako sastavite gornju koru od delova. Naravno, prilikom pečenja, to će se sve izjednačiti i sastavci se neće primećivati.
Peći na 180*C oko 20 minuta.
Ohlađenu lenju pitu iseći, posuti prah šećerom i poslužiti.