Torta od maka

Torta od maka

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, kolač, mak,

Sastojci

Kora:

  • 6 celih jaja
  • 180 gr šećera krisal
  • 180 gr putera ili margarina
  • 280 gr mlevenog maka
  • 2 štangle čoklade za kuvanje

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika šećera u prahu
  • džem od kajsija za premazivanje

Uputstvo

Kora:

  • Mutiti žumanca sa šećerom dok ne dobiju svetlu boju. Dodati puter i mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači.
  • Čokoladu narendati, mak samleti pa sve zajedno dodati u žumanca i dobro izmiksati.
  • Posebno umutiti belanca u čvrst sneg pa kašiku po kašiku dodavati u prethodno umućenu smesu i sve zajedno mešati varjačom polako da belanaca ne splasnu.
  • Okruglu tepsiju prečnika 26 cm, podmazati ili obložiti pek papirom, sipati umućenu smesu i staviti odmah u rernu zagrejanu na 180*C.
  • Kada je torta ispečena, izvaditi, premazati tankim slojem džema od kajsija i vratiti u isključenu rernu par minuta, da se još malo prosuši.
  • Čokoladu i šećer u prahu istopiti na ulju, pa ovom glazurom preliti tortu.
  • Po originalnom receptu, u koru ide i jedna mala šoljica ruma, pa ko voli može da doda. Ja lično ne volim išta što bi mi poremetilo ukus maka, te ga zato i ne stavljam.

Napomene

Ovu tortu obavezno morate probati. Ja mak obožavam i meni je svaki kolač, torta, štrudla, baklava i ostalo što se sprema sa makom, predobro i preukusno, ali ova torta je stvarno nešto posebno. Lepog i nežnog ukusa zahvaljujući puteru, i neverovatan spoj maka, džema i čokolade mislim da govore sami o sebi dovoljno. Čujemo se kada je probate.
Poslovica za danas:
-“ Sve ima lepotu, ali ne mogu je svi videti.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here