Pita sa mesom

Pita sa mesom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Pite
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pita, meso, kore

Sastojci

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 300 gr mlevenog mesa najbolje mešano
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 cela jajeta
  • 125 gr putera ili margarina
  • 1 čaša kisele vode
  • so, začin, biber i jedna kašičica praška za pecivo

Uputstvo

Fil:

  • Luk sitno iseckati i izdinstati na malo ulja. Dodati meso pa ispržiti zajedno sa lukom. Na kraju posoliti, dodati začin i biber i sve izmešati.
  • U podmazan pleh staviti jednu koru ravno a na nju staviti drugu koru i malo je nabrati.
  • Fil podeliti na tri dela. Jedan deo rasporediti preko druge kore. Ređati redom kore i svaku nabrati. Fil rasporediti na još dva mesta, negde na sredini pleha i pri vrhu.
  • Poslednju koru opet staviti ravno a krajeve kore malo zavući sa strane pleha.
  • Pitu iseći oštrim nožem na kocke željene veličine.
  • Puter istopiti na laganoj vatri pa preliti preko pite.
  • Na kraju, umutiti jaja, dodati kiselu vodu, prašak za pecivo, so, biber i začin. Sve izmešati i ovom mešavinom preliti pitu. Ostaviti da odstoji dok se rerna zagreje.
  • Rernu zagrejati na 200*C, ubaciti pitu i peći oko 40 minuta.
  • Na jedno pakovanje kora ja uvek stavljam samo 300 gr mlevenog mesa. Mislim da je sasvim dovoljno, jer ako se stavi više, pita hoće da "šljone" tj. da splasne kada se izvadi iz rerne, a prilikom jela, meso ispada iz nje.

Napomene

Ovo je recept moje majke. Čini mi se da niko nije umeo da napravi lepšu pitu od nje. E sad, da ne ispadne da se hvalim, i moja pita je veoma lepa i ukusna ali je valjda sve lepše kada ti drugi spremi ili je to samo jedno lepo sećanje na moju majku koja me je strpljivo učila da kuvam. Šta god da je, u prošlost se treba vratiti samo radi lepih sećanja.
Poslovica za danas:
-“ U kočijama prošlosti nigde ne možete stići.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Pite. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.